От Kaspersky Lab обявиха край на сътрудничеството си с Европол и NoMoreRansom.

Киберпрестъпленията в Мрежата се увеличават с всяка изминала година. Една от най-уважаваните компании в света, които се борят с тях, без никакво съмнение е руската Kaspersky Lab. С дългогодишната си експертиза и професионализъм, Kaspersky Lab са доказали лидерските си позиции в антивирусната индустрия, а продуктите на компанията с успех предотвратяват милиони инциденти годишно, спасявайки информацията на хиляди крайни потребители и компании. Това може да се промени, а причините за това не се крият в слаби детекции на заплахите, в лошо представяне на продуктите на Kaspersky Lab, а в нещо, което поне на пръв поглед не засяга обикновения потребител – геополитика.

Вече сме ви разказвали нееднократно за възникналия конфликт между Вашингтон и руската компания. Дали са виновни в това, което ги обвиняват (доказателства, за което САЩ официално отказват да предоставят) или са косвена жертва в новата Студена война между Запада и Русия, или пък става въпрос за нещо толкова тривиално като бизнес, надали ще разберем със сигурност някога. Но с оглед на приноса на компанията към услугата за спасяване от криптозаплахи – NoMoreRansom, и множеството случаи на успешно сътрудничество между специалистите от компанията и Европол в разбиването на криминални банди, нещата не изглеждат въобще добре.

Доклад-предложение на члена на Европарламента Урмас Пает настоява за забрана на използването на продукти на компанията, определяйки ги като „зловреден софтуер“. Доста любопитно звучи последната част от изречението в доклада:

„(Докладът) призовава ЕС за надлежен преглед на софтуера, IT инфраструктурата и комуникационното оборудване, използвани в институциите, за да изключи потенциално опасни програми и устройства и да забрани тези, които са били вече ПОТВЪРДЕНИ за зловредни, като например (продуктите на) Kaspersky Lab“, четем в документа (PDF).

Резолюцията на Пает е одобрена за гласуване с 476 гласа ‘за’ и 151 „против“.

„Обезсърчаващо е, че няма разследване, няма доказателство за каквото и да престъпно действие от наша страна – просто препратка към фалшиви обвинения от анонимни източници. Това е същността на медиокрацията: фалшиви новини -> политически решения“, сподели разочарованието си шефа на руската компания Евгений Касперски. „Рисковете от използването на нашия софтуер са чисто хипотетични. Точно, както с всеки киберзащитен софтуер на коя да е страна. Но рискът да станете жертва на кибератака е реален и изключително висок. Следователно: политическото решение на Европейския парламент е в полза на киберпрестъпността“, заключава той.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
17 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари