От Kaspersky Lab обявиха край на сътрудничеството си с Европол и NoMoreRansom.

Киберпрестъпленията в Мрежата се увеличават с всяка изминала година. Една от най-уважаваните компании в света, които се борят с тях, без никакво съмнение е руската Kaspersky Lab. С дългогодишната си експертиза и професионализъм, Kaspersky Lab са доказали лидерските си позиции в антивирусната индустрия, а продуктите на компанията с успех предотвратяват милиони инциденти годишно, спасявайки информацията на хиляди крайни потребители и компании. Това може да се промени, а причините за това не се крият в слаби детекции на заплахите, в лошо представяне на продуктите на Kaspersky Lab, а в нещо, което поне на пръв поглед не засяга обикновения потребител – геополитика.

Вече сме ви разказвали нееднократно за възникналия конфликт между Вашингтон и руската компания. Дали са виновни в това, което ги обвиняват (доказателства, за което САЩ официално отказват да предоставят) или са косвена жертва в новата Студена война между Запада и Русия, или пък става въпрос за нещо толкова тривиално като бизнес, надали ще разберем със сигурност някога. Но с оглед на приноса на компанията към услугата за спасяване от криптозаплахи – NoMoreRansom, и множеството случаи на успешно сътрудничество между специалистите от компанията и Европол в разбиването на криминални банди, нещата не изглеждат въобще добре.

Доклад-предложение на члена на Европарламента Урмас Пает настоява за забрана на използването на продукти на компанията, определяйки ги като „зловреден софтуер“. Доста любопитно звучи последната част от изречението в доклада:

„(Докладът) призовава ЕС за надлежен преглед на софтуера, IT инфраструктурата и комуникационното оборудване, използвани в институциите, за да изключи потенциално опасни програми и устройства и да забрани тези, които са били вече ПОТВЪРДЕНИ за зловредни, като например (продуктите на) Kaspersky Lab“, четем в документа (PDF).

Резолюцията на Пает е одобрена за гласуване с 476 гласа ‘за’ и 151 „против“.

„Обезсърчаващо е, че няма разследване, няма доказателство за каквото и да престъпно действие от наша страна – просто препратка към фалшиви обвинения от анонимни източници. Това е същността на медиокрацията: фалшиви новини -> политически решения“, сподели разочарованието си шефа на руската компания Евгений Касперски. „Рисковете от използването на нашия софтуер са чисто хипотетични. Точно, както с всеки киберзащитен софтуер на коя да е страна. Но рискът да станете жертва на кибератака е реален и изключително висок. Следователно: политическото решение на Европейския парламент е в полза на киберпрестъпността“, заключава той.

17
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
14 Отговори на коментарите
8 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
10 Автори на коментарите
АлексМетоди ДамяновШишоAymalieVдо Методи Дамянов Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Коментар
Коментар

става ми жал, наистина в ква кочина се е превърнал евро*ейският съюз, корумпирани „капацитети“ дават мнения и вземат решения в области, в които нямат дори елементарни познания.
Лично аз ползвам както хоум, така и бизнес продуктите на компанията, мога да заявя, че са в топ 3, както по ефективност, цена, удобство и производителност.
За най-големите крадци на данни – меките никой ни дума…

Бахти
Бахти

Какво друго можеш да очакваш от „ЕвроЛидерасти“, които сами си го „начукват“, защото вече никой не иска да им го „начуква“! Тъпи малоумни полуидиоти, защото като събереш двама от тях няма да получиш дори един цял идиот. Хората с техническа култура и знания само могат да им се присмиват на „острите“ решения, за жалост са малцинство и огриомна част от СТАДОТО се влияе от такива „псевдо“ решения… Ми да го духа СТАДОТО.

За какво ти е жал?
За какво ти е жал?

Продуктите на Касперски крадат данни и ги пращат на авторите си. Това е факт. Също като Win 10 (и Win 7, 8.1 с инсталирани ъпдейти след 2015г.), Skype, Viber, Fb Messenger, Google Chrome… Само че едните пращат данни на потенциалния съюзник, а другите – на потенциалния враг. Да не забравяме, че Евгениий Касперски е офицер от КГБ. А там бивши няма… Нормално е хората, загрижени за личните си данни, да забраняват употребата на определени продукти. Точно както в Русия и Китай е забранено в държавни и правителствени учреждения да се ползва Win 10.

Коментар
Коментар

Можеш ли да го докажеш тва, което си написал. Изпращането на данни до сървърите на Касперски е опция, която по подразбиране не е активирана в бизнес продуктите. Тва, че някой е бил или е някакъв – не значи нищо, не е доказателство за нищо. Нормално е хората, като обвиняват някой в нещо да представят конкретни доказателства.

Zero
Zero

То няма и доказателства, че продуктите на Symantec примерно изпращат дани, ама дали е така?

Коментар
Коментар

praesumptio innocentiae, основен елемент в съвременното демократично общество практически е брутално погазено. От там идва и въпроса – щом ръководството на съюза не спазва правилата, защо пък другите са длъжни да го правят ..и спирам до тук по темата.

Алекс
Алекс

Че те „другите“ също не спазват правила. Във времето в което информацията е по ценна от златото никой не спазва правила. Инак нямаше да гърмят през седмица скандали. Или решаваш че няма какво да криеш и си ползваш каквото искаш, или параноясваш и започваш да се заграждаш с каквото можеш, толкова.

Чичо Чепо
Чичо Чепо

Има ли луди, които още да ползват антивирусни?

и аз съм виновен
и аз съм виновен

Ти сериозно ли?

Aymaliev
Aymaliev

„Eднa oт нaй-yвaжaвaнитe ĸoмпaнии в cвeтa, ĸoитo ce бopят c тяx, бeз ниĸaĸвo cъмнeниe e pycĸaтa Каѕреrѕkу Lаb. C дългoгoдишнaтa cи eĸcпepтизa и пpoфecиoнaлизъм, Каѕреrѕkу Lаb ca дoĸaзaли лидepcĸитe cи пoзиции в aнтивиpycнaтa индycтpия, a пpoдyĸтитe нa ĸoмпaниятa c ycпex пpeдoтвpaтявaт милиoни инцидeнти гoдишнo, cпacявaйĸи инфopмaциятa нa xиляди ĸpaйни пoтpeбитeли и ĸoмпaнии.“ <– Съвсем безпристрастна статия. И тази новина ли беше по поръчка от Гинка?

до Методи Дамянов
до Методи Дамянов

Мето, ти гледал ли си „Хлапето“ с Чарли Чаплин? 🙂 Антивирусните имат денонощен пълен достъп до интернет. Т.е. могат да теглят и инсталират това което авторите им преценят. Също така могат да правят промени в ядрото на системата, както и да изпращат „подозрителни файлове за анализ“ на авторите си. В криптиран вид, естествено, уж „за намаляване на размера им“. Каква е гаранцията, че тъкмо антивирусните не инсталират периодично вируси, след което да сработват и да отчитат поредното „засичане и премахване на зловреден софтуер“? Аз ползвах известно време антивируса на COMODO. Но след като си дадох сметка, че за 4 години… Виж още »

AymalieV
AymalieV

@Методи Дамянов, дали Касперски засича вирусите, няма нищо общо с това, че се скъсваш да я обсипваш с похвали. И AVIRA се намира на челните позиции в тестовете, които споменаваш, но за нея не съм прочел такива похвали. Има една дума, наречена „безпристрастност“, която ви е непозната на всички „автори“ в калдата. Пък дали Касперски е добра – това е отделна тема.

Шишо
Шишо

Методи защитавах те от онзи идиот дето с твйто име драска ама сега си сбъркал. Що трябва авира да е замесена чак в антидържавна дейност за да я отразиш в обема и светлината и начина по който го даваш за руснаците а? Цял свят бяга и се пази от руснаците щот са опасни и само мизерии прават. Ми не ли е верно че откраднатата информация за бакдори и кво ли не от майкрософт и другите големи на пазара те я снасят на руснаците? Па и да не е открадната те да са изнамерили нещо, кво не отива в масква ли?… Виж още »