През миналата седмица в даркуеб форум неизвестен хакер започна да предлага база от над половин милиард Facebook регистрации безплатно. Данните са откраднати след използването на уязвимост в системата на социалната мрежа, позволяваща разкриването на телефонните номера на потребителите на Facebook. Само за България, записите са над 460 000. От Facebook обясниха, че това не е новина за тях и уязвимостта, чрез която са изтекли данните отдавна е запушена – става въпрос за проблем от 2019. Изглежда обаче, че за европейските власти, това всъщност е новина, тъй като комисията по защита на информация в Ирландия е започнала разследване на случая, предава Bleeping Computer.

Какво са правили три години европейските власти, сигурно ще попитате? Ами, оказва се, че скритата слабост в платформата на Facebook, позволяваща търсенето и намирането на потребители и номерата им е било проблем, открит и разрешен преди влизането в сила на GDPR, общата европейска рамка по опазване на личните данни на ЕС.

„Наскоро публикуваният набор от данни изглежда, че включва оригиналната информация от 2018 (преди появата на GDPR), която е комбинирана от допълнителни записи, които може да идват от по-късен период“, заключават от организацията.

От офиса на комисаря по защита на данните в ЕС са се опитали да се свържат с компанията, но не са получили обратна връзка. Те цитират изявление на представител на Facebook, който уверява, че компанията разследва инцидента, но се нуждае от повече време за това.

„Базирайки се на нашето разследване, ние вярваме, че информацията в набора от данни, появил се този уикенд е бил публично достъпен и извлечен преди промените, които ние направихме по платформата преди 2018 и 2019. Уверен съм, че ще оцените, че ще оцените това, че данните тук изглежда са събрани от трети страни и потенциално произлизат от множество източници. Следователно, това изисква задълбочено разследване за определяне на произхода ѝ с ниво на увереност, което ще е достатъчно, за да предоставим на вашата служба и нашите потребители допълнителна информация“, гласи позицията на компанията.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари