Amazon са били глобени с рекордна сума, налагана от европейска институция. Това стана от подаден наскоро финансов отчет от компанията пред американските власти. Става въпрос за глоба от €746 милиона за нарушаване на ГДПР регулацията. Bloomberg предава, че тя е наложена на гиганта в електронната търговия от Националната комисия за защита на данните на Люксембург по-рано този месец, като причината за това е начина, по който биват обработвани личните данни на европейците.

„Няма пробив в данните и няма изложена публично клиентска информация на външни страни. Тези факти са безспорни. Ние изразяваме силното си несъгласие с отсъждането на комисията и възнамеряваме да обжалваме. Решението, свързано с това как представяме релевантна реклама пред нашите клиенти се основава на субективни и недоказани интерпретации на европейския закон за защита на поверителността, като предложената глоба е абсолютно непропроционална даже и с тази интерпретация“, гласи официалното становище на американската компания по случая.

Причината за това глобата да наложена от въпросната люксембургска организация е че седалището на ЕС се намира там. Самата комисия не коментира ситуацията, понеже местните закони забраняват това.

Amazon попада под наблюдението на европейските власти вече няколко години, заради огромния обем от данни, които компанията събира за своите потребители. Компанията аргументира своите действия с желанието да достави персонализирано преживяване за клиентите си, като нееднократно заявява, че спазва всички препоръки при обработката на поверената им информация. Според регулаторите, Amazon използва тази информация, за да се сдобие с нечестно предимство пред конкурентите си.

Нужно е да се припомни, че глобите на европейските власти към различни компании, които нарушават правилата за обработката на потребителска информация са далеч по-скромни от тези милиард долара, с които са заплашени Amazon. Така например, най-високата глоба, която досега е налагал ЕС е към Google – €50 милиона през 2019. Миналата година, компанията зад известната марка за дрехи и облекло H&M бяха глобени с €35 милиона за нерегламентирано следене на служителите, а British Airways бяха пожалени с едва €22 милиона за огромното изтичане на данни на над 400 000 техни клиенти.

Абонирай се
Извести ме за
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари