Европейските власти предупредиха Facebook и Twitter, че търпението им се изчерпва

0
1406

Тази седмица от Европейския съюз размахаха за пореден път пръст относно регулациите по обработка на данните на жителите на съюза. Ако в скоро време не наложат обещаните промени, то ги грозят сериозни санкции.

Представители на ЕК се срещнаха още през март миналата година с американските компании, където бе обсъдено боравенето с данните, изискването за налагане на прозрачни и ясни условия на страниците на компаниите, както и премахването на нелигитимно и некоректно съдържание. Освен това, Комисията препоръча на Facebook, Google и Twitter да положат повече усилия в борбата си с фалшивите новини и измамите. Тази седмица въпросните компании публикуваха промени, съобразени с изискванията на европейските власти, но изглежда, че тези промени не са изпълнени по задоволителен начин. Комисарят по правосъдие, правата на потребителите и равенството между половете Вера Юрова предупреди, че времето за действие на компаниите изтича.

„В качеството си на рекламни и комерсиални платформи, социалните мрежи трябва да се съобразят с правата на потребителите. Радвам се, че усилията на ЕС да защити потребителите чрез националните власти дава резултат, като някои компании вече правят своите платформи по-сигурни за тях. Недопустимо е обаче, че този процес все още не е завършен и отнема толкова време. Това идва като потвърждение на това, че се нуждаем от „нова сделка за потребителите“: правилата, защитаващи потребителите на ЕС трябва да се уважават и ако компаниите не се съобразяват с тях, те трябва да понесат санкции за това“, споделя Юрова.

Макар Google, и по-точно Google+ да не изпълнява стриктно тези препоръки, европейските власти смятат, че те са единствената компания, която е изпълнила всички изисквания. Facebook и Twitter, от друга страна, само частично са се съобразили с препоръките, смятат от ЕС.

Очаква се „нова сделка за потребителите“ да има през април.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за