fbpx
19.6 C
София

Европейският пазар на ИИ продължава да расте стабилно въпреки икономическата несигурност

Най-четени

Въпреки войната в Украйна, инфлацията, орязването на бюджети в IT сферата и масовите уволнения, анализаторите от International Data Corporation изчисляват, че общият пазар на изкуствения интелект в Европа ще отбележи среден годишен ръст от 25,5% за периода 2022-2026 г. Очакванията са свързаните с ИИ софтуери, хардуери и услуги да достигнат до приходи от 191 милиарда щатски долара през 2026 г. Ръстът ще бъде воден предимно от софтуерите концентрирани върху изкуствения интелект, за които се очаква растежът да е в рамките на 32,4% за упоменатия период.

„Следващите пет години ще са ключови за търговската имплементация на софтуера с изкуствен интелект, като много компании и правителства инвестират все повече средства, за да направят процесите си по-гъвкави, ефективни и устойчиви,“ коментират от  International Data Corporation.

Поради инфлацията, рецесията и съкращенията на персонал инвестициите в ИИ инфраструктурата ще пострада доста по-сериозно от тези в традиционния хардуер, тъй като изкуствения интелект по принцип е обвързан с много повече разходи. Независими от това се очаква в Европа сървърите/ сториджите свързани с ИИ да регистрират бавен, но стабилен ръст по време на преходния период.

„Европа е изправена пред потенциална рецесия, като в същото време пазарът на труда е белязан от противоречиви тенденции – недостиг на квалифицирани кадри в някои области от една страна, а от друга почти всички технологични гиганти освобождават десетки хиляди работници. Независимо от това нашите очаквания са пазарът на ИИ да се развива стабилно, защото технологията има потенциал за дългосрочно оптимизиране на разходите и облекчаване на проблема с квалифицираните кадри,“ заключват от International Data Corporation.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини