Европейският парламент възнамерява да прекрати обмена на данни със САЩ

0
44

Европейският парламент обяви днес, че няма да одобри споразумението за обмен на данни със САЩ, докато гражданите на Европейския съюз не получат гаранции за това, че техните данни ще се съхраняват изключително на територията на Европа и ще се предават на САЩ само в крайни случаи.

Ян Филип Албрехт, член на Европарламента, който е и един от разработчиците на новия Закон за защита на данните, обяви възможното вземане на крайната мярка след среща във Вашингтон между представители на ЕС и силовите ведомства на САЩ. Политикът смята, че правата на гражданите на Европейския съюз в САЩ трябва да бъдат същите, както в Европа.

„В Европа законът има еднаква сила за всички, и ако американец е недоволен от начина, по който се обработват неговите данни при нас, той може да се обърне към Европейския съд. Искаме същите права и в САЩ. Ако това стане възможно, това би било залог за приемането на ново споразумение. Нямаме нужда от поредното формално съглашение между ЕС и САЩ – информацията, огласена от Едуард Сноудън, показва, че данните на европейците не са в безопасност в САЩ“, казва Албрехт.

Преди това във връзка с преговорите за сключване на ново споразумение се е състояла среща между еврокомисаря по цифровите технологии Вивиан Рединг и генералния прокурор на САЩ Ерик Холдър. След срещата политиците излязоха с обща политическа декларация, в която се казва, че страните не са успели да постигнат взаимно съгласие, но са готови да продължат напред. Участниците също така споделиха, че окончателното споразумение между Брюксел и Вашингтон трябва да бъде подписано до началото на лятото на идната година.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за