fbpx
16.2 C
София

Европейският парламент гласува важна промяна по „правото на ремонт“ на електронните устройства

Най-четени

ЕС току-що направи важна голяма стъпка към установяването на по-строги правила за осигуряването на „правото на ремонт“ на електронните устройства, като Европейският парламент гласува с огромно мнозинство в подкрепа на резолюция за „единен устойчив пазар на територията на ЕС“, според информация от iFixit.

Гласуването на промените бележи последните големи усилия на ЕС да удължи жизнения цикъл на дигиталните устройства и да намали електронните отпадъци. По-рано тази година комисията на ЕС обяви плановете за въвеждане на нови правила за гарантиране на „правото на ремонт“ на телефони, таблети и лаптопи до 2021 г.

След като Европейският парламент вече одобри първоначалното предложение на Комисията на ЕС, топката се върна в ръцете на съда на комисията, пред който стоеше задачата „да въведе регулации, които да задължават производителите на електронни устройства да предоставят на потребителите ясна, веднага видима и лесна за разбиране информация за очаквания живот и възможностите за поправяне на продуктите още в момента на тяхната покупка.“

Резолюцията на Европейския парламент също така се застъпва за по-голяма наличност и достъпност на информация като инструкции за ремонт и резервни части както за независими сервизи, така и за обикновени потребители с технически умения, за да се улесни достъпът до ремонтиране на електронните устройства и да се удължи техния жизнен цикъл.

Не е тайна за никого, че заедно с някои от най-съществените подобрения и промени сред мобилните дигитални устройства през последните години, които повишават производителността, комфорта и удобството за потребителя, идват и някои съществени затруднения за ремонтирането и отстраняването на дефекти. Така например вградени батерии в смартфоните и лаптопите са доста трудни за подмяна за повечето потребители, а непрекъснатото намаляване на теглото на преносимите компютри и таблети често е свързано с използването на конструкции и скрепителни средства, които правят устройствата на практика невъзможни или почти невъзможни за ремонт. Идеален пример за това, според iFixit, са устройствата Surface на Microsoft, които през последните две – три години са на челни позиции в класацията за най-трудни за поправяне устройства.

Все още има доста път за извървяване, преди Комисията на ЕС да въведе действителни законови разпоредби, като вероятно ще се отворят и още много въпроси, на които да се отговори, за това как форма ще имат тези окончателните правила по отношение на неща като етикетиране на продукти, но ако комисията изпълни първоначалния си план, то до края на 2021 г. може да сме на ръба на приемането на практически насочени закони и разпоредби към производителите.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини