Самата компания настояваше, че е доставчик на информационни услуги.

Американската Uber Technologies трябва да бъде разглеждана и регулирана като таксиметрова компания, предоставяща транспортни услуги, която трябва да спазва същите изисквания и същите такси, реши Европейският съд.

Самата компания настояваше, че е доставчик на информационни услуги в качеството си на посредник между водачите и клиентите.

Съдебното решение е сериозно поражение за Uber в борбата срещу европейските регулаторни органи и лобито на традиционните таксиметрови услуги, които отдавна се оплакват от нечестна конкуренция от страна на компанията. Това решение е на най-високата инстанция на Европейския съюз и вече не може да бъде оспорено.

Това решение е важно, понеже отделните страни на Европейския съюз имат широка свобода за определянето на собствени правила в транспортната сфера, докато регулацията на информационните услуги се определя в Брюксел. По този начин, Uber вече няма как да избегне получаването на многочислените сертификати за всяка отделна държава, члена на ЕС.

Въпреки това, представителите на Uber подчертаха, че загубата на делото няма да доведе до значителни промени в бизнес модела на компанията, понеже в повечето европейски страни Uber спазва всички необходими изисквания.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари