Европейският съюз затяга правилата за регулиране на изкуствения интелект

0
384

Европейският съюз се стреми да предотврати най-лошия сценарий в развитието и използването на изкуствения интелект, като в същото време ИИ трябва да продължи да се използва като потенциал за развитието на европейските страни.

Според черновата на предложения законопроект, Еврокомисията възнамерява изцяло да забрани използването на някои специализирани системи, в които се използват алгоритми с елементи на изкуствен интелект. Особеното в този законопроект е, че ако тези нови правила не бъдат спазвани, съответните компании ще трябва да плащат глоба в размер на 20 милиона евро или 4% от своите приходи. Окончателният вариант на законопроекта ще бъде представен на 21 април тази година.

Новите регулационни правила относно изкуствения интелект са първите в историята. Евросъюзът не желае да оставя мощните технологични компании сами на себе си, както това става в САЩ. Но в същото време Европейският съюз не възнамерява да тръгва по пътя на Китай, където високите технологии се използват за следене на хората от страна на правителството. Вместо това Евросъюзът възнамерява да приложи подход, който е обърнат към конкретната личност. При този подход се стимулира развитието на ИИ технологиите, като в същото време не се дава възможност на същите тези технологии да нарушават строгите закони за защита на личните данни.

Всичко това означава, Евросъюзът ще приветства развитието на ИИ системи, които оптимизират производството, моделират промените на климата и повишават ефективността на енергийните системи. Но редица използвани в Европа технологии, като например системите за помощ на съдиите при приемането на съдебни решения се считат за високорискови и ще могат да се използват след най-подробна допълнителна проверка и задълбочен анализ.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари