Европейският съюз обвини Русия за хакерска намеса в майските избори

58
1232

Европейският съюз отдавана подозираше, че Русия се опитва да наруши хода на изборите за парламента на Европа чрез хакерски атаки и различни други мрежови намеси, но сега ЕС открито посочва РФ.

Представителите на Европейския съюз публикуваха доклад, още в началото на който Русия се обвинява в провеждането на дезинформационна кампания по време на майските европейски парламентарни избори, подобна на атаките, с които Русия се опита да окаже влияние на САЩ, Франция и други държави. Руските агенти се обвиняват в специално създаване на фалшива информация, която се използва за развитието на екстремистки възгледи, за разпалване на политическо напрежение, а в някои случаи и в опити за влияние на избирателната активност.

ЕС отбелязва, че този път действията са по-различни. Вместо мащабни мрежови кампании, руските хакери и свързаните с тях политически фигури, са се концентрирали върху не толкова обширното, а върху регионалното влияние, което е по-трудно за доказване.

В доклада се подчертава, че Facebook, Google, Twitter и другите компании са свършили много добра работа по отношение борбата с дезинформацията и са отслабили ефективността на руската намеса. От друга страна ЕС заявява, че е необходимо да се вземат повече мерки от страна на интернет гигантите, включително по-висока прозрачност относно източниците на реклами.

Русия отрича каквато и да било намеса в изборите на други държави. Започнаха да се появяват слухове, че хакерската намеса в другите страни и законът за автономен руски сегмент на интернет, са стъпки от един и същи план за изолация на Русия подобно на китайския сценарий.

Абонирай се
Извести ме за
guest
58 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Браво!
Браво!
2 години

И трите руски партии в България хванаха около 1%, защото Българина не е прост и колкото и да са кресливи руските им агенти в България, толкова е мъдър и народа. Само, че идва големият проблем – защо ГЕРБ започна да заема руски тези?

Oracle
Oracle
Отговор на  Браво!
2 години

@Браво!
Всъщност, една много голяма част от Българския народ е … доста простовата.
То не бяха пирамиди, фараони, фалирали банки, необосновано високи цени, масови манипулации, кражби, приватизации и т.н. за 30 години и … резултат плачевен.
Та брат … народа ни е много далеч от мъдър 🙂

Браво!
Браво!
Отговор на  Oracle
2 години

@Oracle, телефонни измамници забрави. Години наред почти всеки ден в новините и пак се хващат… Знам ги, но понякога се изумявам, че и елементарни, пак проявяваме завидна мъдрост. То се видя на изборите истерията, единия директно си каза, че ще работи заедно за Русия в ЕС. Другият отиде да си започва кампанията от Москва след среща с мафията на Путин. Причината да не влезем в Шенген ясно беше посочена в доклада на Холандия – България е троянски руски кон на Кремъл за ЕС. Естествено, че Русия е впрегнала инструменти за да работи срещу нас и на тази тъпа дезинформация се… Виж още »

ювиги
ювиги
Отговор на  Oracle
2 години

това най-вече си личи когато погледнеш шайката “управляващи”

Oracle
Oracle
Отговор на  Браво!
2 години

Която партия(воля,атака,нфсб) беше против ф-16 получи 0 на избарите – кай бара резултати ?

Беновска пита:
1)защо изтрихте резултатите от машиното гласуване на 5 ден – страх от проверса

2)в затънтено село 40% тласували с машина – кой е барал резултата

3)50% от машиното гласуване грешно – кой е барал машините? машнино гласувен не може да е грешно

барни ръбъл се черви
проф.костantiноф се скри

Не е лесно да си антиджендър
Не е лесно да си антиджендър
Отговор на  Oracle
2 години

Не са проблема самолетите, проблемът е цената, нашите не могат да преговарят, защото са бивши комунисти, а комунистите нямат пазарно мислене. Каракачамаков е бивш агент на 6-то на ДС, завършил в Москва. Той не може да преговаря за цена, защото е свикнал само да върти джумерки.

Руските интереси пускаха дезинформационни кампании срещу България, защото е партньор на НАТО и САЩ, а това на Русия не се харесва. Черноморското военно надмощие на Русия е 80%. При това положение, ние сме силно застрашени, защото това е държава извън военния ни алианс.

Oracle
Oracle
Отговор на  Oracle
2 години

@Oracle
Измисли нещо свое, недей ползва моя ник 😉

Мирослав
Мирослав
2 години

А на Меркел мечтата и била да пътува с трансконтиненталната железница и настоява за строежа на СП 2…??

Не е лесно да си антиджендър
Не е лесно да си антиджендър
Отговор на  Мирослав
2 години

Я виж условията на Северен Поток 2 и какви бяха нашите? Техните ще спазват трите златни правила по законодателството на ЕС, нашите нарушаваха и трите: 1) Нямаме право да продаваме газ през нашия хъб в тази тръба. 2) Консултант по сделката се явява и изграждащия тръбата. 3) Цената се определя по фиксирани от Кремъл спекулативни цени, а не формула базирана на пазарен принцип. Извинявай, ама ти си абсолютен нациоален предател и руска подлога и вероятно техен дезинформатор, ако смяташ, че условията, на които ни предлагаха Южен Поток са изгодни за България. Те не са просто неизгодни, те не отговарят на… Виж още »

Той
Той
2 години

Ама разбира се! На психолибералите като не им харесва резултата, причината са Руски хакери ??

_nib_
_nib_
2 години

На загиващ съюз-Русия му пречи.Другия вариант е западняците да са прогледнали и решили да сложат край на либерастията.

Не е лесно да си антиджендър
Не е лесно да си антиджендър
Отговор на  _nib_
2 години

Ти видял ли си БВП на Русия и този на ЕС и направил ли си и едно сравнение дори? Една средноголяма и средносилна европейска държава произвежда добавена стойност колкото цялата ти Русоидна пустиня. Скоро ще има тотално ливкдиране на цялата ви пропаганда в Европа с измислените ви и фалшиви новини, които изкривяват действителността. Има обективни икономически показатели, които ясно са казали кой къде е – Русия е КЕНЕФ, а само една от европейските държави бия този кенеф. Дори и изостанала, нереформирана и посткомунистическа България има множество икономически показатели на глава от населението, социални привилегии и други показатели, които са в… Виж още »

favr
favr
Отговор на  Не е лесно да си антиджендър
2 години

е те ако спрат фалшивите новини и пропагандата, нали ше трябва да си търсиш работа…

Не е лесно да си антиджендър
Не е лесно да си антиджендър
Отговор на  favr
2 години

@favr, имам собствен бизнес с шестцифрен позитивен кредитен баланс на година, почнах го от нулата, всеки ден ставам в 5, включително събота и неделя, в офиса съм първи, тръгвам си последен. Служителите ми взимат много над средната заплата.

Това, че имам обществено мнение няма нищо общо с професията ми, просто знам от първа ръка, че в България действат дезинформационни кампании, пикът им беше 2014-та, от мен толкова. Детайлите съм ги обяснил и казал там където трябва. Политическите ми позиции нямат нищо общо с бизнеса ми и обратно.

favr
favr
Отговор на  Не е лесно да си антиджендър
2 години

изобщо не са съмнявам, че от първа ръка знаеш, че в българия действат дезинформационни кампании… нали си част от тях… иначе успех в бизнеса…

Не е лесно да си антиджендър
Не е лесно да си антиджендър
Отговор на  favr
2 години

@favr, да взема да те осъдя искаш ли?

favr
favr
Отговор на  Не е лесно да си антиджендър
2 години

хахахахахахахахахахахахаах настоявам !!!

nababatihvurchiloto
nababatihvurchiloto
Отговор на  Не е лесно да си антиджендър
2 години

Най-пропадналта държава, обаче видиш ли, на САЩ президентските избори манипулираха, целия ЕС манипулират. Баси парадокса.

gotqn
gotqn
Отговор на  nababatihvurchiloto
2 години

Факт. Икономиката на Испания е по-силна от тази на Русия. Азиатската хорда печели от износ на нефт, газ и продажба на оръжие (второ място след САЩ). Факт – рускините поголовно се женят за европейци, за да избяг от „родино“ – дори българи. Факт – семействата и парите на руските власти (мафия, олигарси, КГБ) в Европа. Резултат – на хората в Русия им остава да мразят запада – малко като при нас, само дето ние се мразим помежду си за това кой на коя „велика“ сила е фен.

favr
favr
Отговор на  gotqn
2 години

ех тия факти бе… значи русия е пред фалит, народа е гладен и пиян, на косъм са да обесят путин от балкона на кремъл, всички са бедни и глупави, и нищо не могат да произведат… в същото време, путин изправен пред всички тия проблеми, еднолично избира президент на сащ, вади англия от ес, за малко да отдели каталуния от испания, от половин година кара французите да протестират срещу макрон, намесва се и то успешно във всички избори в европа и сащ, и вече 4та година държи на власт асад в сирия… не го ли надценявате малко…?

gotqn
gotqn
Отговор на  favr
2 години

favr, много изопачаваш думите ми и разкрасяваш – явно от тролове наоколо си почнал да пишеш като тях; с кое точно от нещата, които съм написал не си съгласен?

favr
favr
Отговор на  gotqn
2 години

като цяло не съм съгласен с цялата евроатлантическа пропаганда, която са изразява горе-долу в следното: „ние сме добри, напредничави и безкрайно интелигентни, разбираме от всичко и то много добре, и ако случайно някой не е съгласен с някое от безумните ни твърдения е трол, ватенка, путлерист и тъпанар, и да отива в китай и сибир, освен това за всичко, което е в резултат на необмислената ни политика през последните 20-30 години, е виновен путин „, а пък ако си мислиш, че ти не пишеш, като трол, леко си са заблудил…

Хахахха
Хахахха
Отговор на  Не е лесно да си антиджендър
2 години

Най-много се кефя като започнат разни 20 годишни посерковци да обясняват колко лоша е Русия и колко сме били зле по времето на комунизма…..

favr
favr
Отговор на  Хахахха
2 години

те знаят как е било, понеже са чели книгите на иво минджев…

gotqn
gotqn
Отговор на  Хахахха
2 години

Не с лошо. И не лично – ако ще е на лично, да мерим научни успехи, спортни успехи и заплати (иначе става точно като двама двайсет годишни, които се обиждат с празни приказки).

favr
favr
Отговор на  gotqn
2 години

а като си мерите заплатите, като какви ставате ?

aaa
aaa
2 години

Този еврейски съюз е в съучастие с изметта на човечеството – сащ. Май си търсят враг и май си търсят белята!

Не е лесно да си антиджендър
Не е лесно да си антиджендър
Отговор на  aaa
2 години

Изметта на човечеството са онези, които бъхтят собствения си народ и са го превърнали в роби за да забогатяват държавни служители подчинени на един лилипут с надути от ботокс бузки.

favr
favr
Отговор на  Не е лесно да си антиджендър
2 години

описанието ти съвпада, кажи-речи с повечето „цивилизовани“ западни държави… навсякъде богатите тъпчат бедните за да станат още по-богати… а пък тва за ботокса… звучиш малко, като отхвърлена любовница… някой руснак да не ти го е натъркал на устата, и ти сега да мразиш цялата нация, щото не ти го е ръгнал целия …?

aaa
aaa
2 години

Вижте ги колко са извън нормалната сексуалност – меркел – няма дете, френският пумияр (опа, президент), принцове на други държави, на Холандия, премиери – обратно сексуални и са тръгнали срещу християнството, много им пречат хетеросексуалните! Как не могат да раждат, внезапно еднополовите се размножиха. Ами направете си деца бре, нали хетеросексуалните ви пречат! Защо крадете деца!!

Не е лесно да си антиджендър
Не е лесно да си антиджендър
Отговор на  aaa
2 години

Опорни руски точки, Русия е в страшна демографска криза и явно се ислямизира и то с много силни темпове. Само, който не е бил в Москва не знае! Руски опорки, гледаме ги по цял ден, навсякъде. Няма да ни спрете, няма да ни победите, Русия ще бъде демократична!

favr
favr
Отговор на  Не е лесно да си антиджендър
2 години

преди доста време та питах дали можеш да подкрепиш теорията си за ислямизираща се русия с някой факт… отговор още няма… докато виж ислямизацията в европа е доста очевидна…

Европейска България
Европейска България
Отговор на  favr
2 години

Ravil Gainutdin, chairman of the Council of Muftis Alexander Avilov / Moskva News Agency

Around 30 percent of the Russian population will practice Islam within the next 15 years, Russia’s grand mufti has predicted, citing demographic trends.

favr
favr
Отговор на  Европейска България
2 години

ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХААХХА… е ти ма разби вече, ама наистина… доказателството за теорията ти, че русия се ислямизира е твърдението на главния им мюфтия…?? и то от онлайн вестник, дето не е ясно дали е английски, финландски или холандски, който се чете предимно от англоезични турсити, посещаващи москва… хахахахахахахахахаха… не спря да копайш дъното ей… сорос, ако ти прочете глупостите лично ше та уволни…

Бахти злетата
Бахти злетата
Отговор на  favr
2 години

В Русия е бъкано с чалми,само това щи кажа.Аз толкова мюсюлмани дори в Германия не видях.

Rossia
Rossia
Отговор на  favr
2 години

Мюсюлманите в Руската федерация като % са много повече от тези в Европа. Само в Москва има над 1 500 000 мюсюлмани. Ако не броим Турция в Европа мюсюлманите са около 5-6%, в Русия те са между 15 и 20%. Когато човек не е добре подготвен по някоя тема, по-добре да не говори. Наистина!

gotqn
gotqn
Отговор на  Rossia
2 години

Не знам точно колко са, но българите в Русия(в голямата си част са мюсюлмани). За тях се казва, че „волжките българи“ са първият народ приел доброволно изслямът. Може би и затова руската власт не можа да ги асилимира – ислямска религия е по-устойчива. Преди време Путин не откри ли най-голямата джамия в Москва?

Не е лесно да си антиджендър
Не е лесно да си антиджендър
Отговор на  gotqn
2 години

@gotqn, не само волжките Българи са мюсюлмани, но и балкарците и казакстанци, които преди Сталин също са се наричали Българи, както и част от татарите, които пак преди Сталин са били Българи. Аз нямам нищо против традиционния ислям, просто казвам, че от Юг има друга заплаха и тя е салафитския ислям, който навлиза в Русия и то много по-силно от този в Европа. Цифрите и процентно и абсолютно, както и прираста са в пъти по-големите от тези в Европа. Проблемът е в друго – фалшиви страници с анонимни автори преекспонират темата за масовата миграция в Европа и изкарват неверни фактологии,… Виж още »

favr
favr
Отговор на  Не е лесно да си антиджендър
2 години

естествено, че фалшивите страници преекспонират темата за миграцията в европа… в европа почти няма мигранти… само няколко… меркел не покани цяла африка в германия, и не ги посрещаха на границата с плюшени мечета и толерантност…и в европа изобщо не зачестиха случаите на нападения от клети судански бежанци изпаднали в амок … друго си е да прочетеш в the moscow times, предсказание на главния мюфтия, и да го представиш за доказателство за ислямизация в русия…

Не е лесно да си антиджендър
Не е лесно да си антиджендър
Отговор на  favr
2 години

Меркел е прасе, че го направи това, но това, което се опитвам да ти кажа е, че хилядите нереални профили и нереални сайтове преекспонираха, въпреки че процентът на ислямизация в собствените им държави е далеч по-голям. Меркел е прасе, спор няма, гнусен центристки социалдемократ, субсидира икономиката с кейсиянски лявоцентристки политики, държи нереално ниски лихви и тонове неща, които един ден някой ще трябва да плати.

favr
favr
Отговор на  Не е лесно да си антиджендър
2 години

разбрахме та вече… всички са прасета и боклуци, с промити мозъци, и само ти единствен знаеш истината и се бориш срещу злото… ти си като един фродо бегинс… малкия добродушен хобит, натоварен с бремето сам да пребори цялото зло в света…

Калашников
Калашников
2 години

Пичове , нашите Партнъори от сащ отмениха ли визите за евро-атлантическа България ?

favr
favr
Отговор на  Калашников
2 години

те много искат, ама руските хакери са им хакнали системата и са им сменили паролата…

Не е лесно да си антиджендър
Не е лесно да си антиджендър
Отговор на  Калашников
2 години

Когато България престане да бъде сварталище и троянски кон на Руската олигархия и корупция, тогава ще влезем и в Шенген, и ще паднат визите за САЩ и ще се ускори процесът по приемането на Еврото. Друга алтернатива нямаме.

favr
favr
Отговор на  Не е лесно да си антиджендър
2 години

добре, че си ти да бориш руската корупция и олигархия в името на светлата американска мечта… аз ти казвам… вие русофобите, с кухата си пропаганда не правите нищо друго от това да „произвеждате“ крайни русофили…

Капитализъм
Капитализъм
Отговор на  favr
2 години

Значи доклада за Шенген е фалшив?!

favr
favr
Отговор на  Капитализъм
2 години

над 90% от всичко, което пишеш е фалшиво… един вид, ти си фалшив…

Калин
Калин
2 години

Едва ли „хакерска намеса“ е технички правилно.
Можем да го опишем като „целенасочена реклама“ – разпространяват идеи и възгледи, които офицаилано противоречат на брюкселската информационна линия.
Когато лошите правят „целенасочена реклама“, това е дезинформация. Нашата „целенасочена реклама“, понеже ние сме „добрите“, се нарича борба с фейк нюз или борба с дезинформацията.
В документа на ЕК се говори за дезинформация най-вероятно 😀

Минувач
Минувач
2 години

И тoя caйт очевидно е coбcтвeнocт нa Дeлян Πeeвcĸи! Πълнo e c дocтa cъмнитeлнo нaглaceни плюcoвe/минycи, ocoбeнo нa oчeвиднo pyблaджийcĸи мнeния! Има пpeĸaлeнo aбcypднo пpoĸpeмълcĸи ĸoмeнтapи c oчeвиднo нaглaceни положителни oцeнĸи! Зaдължитeлнo нe ce пpoпycĸa нoвинa зa „вeлиĸитe“ pycĸи пpoцecopи Бaйĸaл и Eльбpyc, ĸoитo ниĸoй нe ĸyпyвa, дopи и pycĸи фиpми, ĸaĸтo и нoвини зa Tecлa и ЅрасеХ, ĸoитo cъщo ce cлeдят внимaтeлнo oт pycнaцитe зapaди Pocĸocмoc, Pocнeфт и Гaзпpoм.

favr
favr
Отговор на  Минувач
2 години

същия коментар го има под статията „САЩ отложи санкциите срещу Huawei за срок от две години по отношение на телекомуникационното оборудване“ от преди някоко дена… там ника ти е Случаен… що така елементарно… трол си, добре, кой съм аз да съдя другите… ама напъни са малко, вкарай малко въображение…

Капитализъм
Капитализъм
Отговор на  Минувач
2 години

Това вече е параноя. Плюсовете троловете само си ги правят като ползват различни проксита.

favr
favr
Отговор на  Капитализъм
2 години

каза тролът, който само под тая статия коментира от поне 4 различни ника…

Случаен
Случаен
2 години

И тоя сайт oчeвиднo e собственост на Делян Пеевски! Пълно е с доста съмнително нагласени плюсове/минуси, особено на очевидно рубладжийски мнения! Имa абсурдни прокремълски коментари с очевидно нагласени пoлoжитeлни оценки! Задължително не се пропуска новина за „великите“ руски процесори Байкал и Ельбрус, които никой не купува, дори и руски фирми, както и новини за Тесла и SpaceX, които също се следят внимателно от руснаците заради Роскосмос, Роснефт и Газпром.