fbpx
1.8 C
София

Европейски законодатели обмислят интернет филтриране в ЕС

Най-четени

Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Плановете на Европейския съюз да създаде единно обезопасено кибернетично пространство срещат съпротива от защитници на гражданските права.

През февруари тази година се е повела тайна среща на Работната група за прилагане на закона (Law Enforcement Work Party – LEWP), която е към Европейския съюз. По време на срещата политиците са обсъждали създаване на виртуална шенгенска граница, като от интернет доставчиците да се изисква блокиране на незаконно или забранено съдържание („illicit content”) от външни региони. Този съвет към Европейския съюз е един от основните законодателни органи.

Защитниците на гражданските права в Европейския съюз сравняват тази мярка с интернет цензурата в Китай. Според Joe McNamee от Европейската група за дигитални права EDRi, подобна мярка се прилага само в недемократични държави, както и липсва анализ на възможните ползи от блокирането на определени външни сайтове.

Според експерти подобен план изисква огромни ресурси, каквито отнема интернет филтрирането в Китай, което също така и е изграждано в продължение на години. Експертите добавят, че обикновеното създаване на черни списъци и блокиране по IP адрес не работи, тъй като използването на proxy сървъри позволява много бърза и лесна промяна на IP адресите и съответно заобикаляне на защитата.

Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Huawei P50 Pro – възродена легенда

От днес актуалният флагман на китайския производител Huawei вече е наличен за предварителна поръчка в България. След забавяне, породено от редица причини, компанията размести...

Подобни новини