Американските технологични компании разрастват своето влияние на европейски пазар все повече и повече и Брюксел се опитва да обуздае този растеж по различни начини. Но някои от обвиненията към тези компании будят най-меко казано учудване (Google е просто най-добрата търсачка, независимо дали на някой му харесва или не), а откровени абсурди, като проекта за т.нар. „закон за линковете“ е демонстрация на дълбоко неразбиране на начина, по който функционира Мрежата. И за беда, това неразбиране идва от хора, които се предполага, че трябва да са проводници на промени за добро. През миналата седмица дойде новината за ново оплакване от влиянието на голяма американска компания и Евросъюза ще трябва да решава какво да отсъди.

SiliconAngle предава, че коалиция от европейски компании, предвождани от Nextcloud GmbH са завели официално оплакване в Европейската комисия заради начина, по който Microsoft интегрира заедно своите услуги, като например OneDrive. „Коалицията за равнопоставена игра“ твърди, че Microsoft провежда антиконкурентна политика при подхода на компанията по пакетиране на техните услуги в Windows.

„Microsoft интегрира 365 все по-дълбоко в портфолиото им от услуги и софтуерни предложения“, гласи документа, подаден от Коалицията. По техните думи, съревнованието с предоставяните от Microsoft SaaS (software-as-a-service) е почти невъзможно. Фокусът на оплакването им специално е интеграцията като приложения по подразбиране на OneDrive и Teams в Windows 11. Коалицията се позовава на споровете от 90-те години на миналия век и агресивното налагане на Internet Explorer в Windows, като браузър по подразбиране. Оплакванията на Коалицията не засягат единствено Microsoft, нo включват също така Amazon и Google.

„В един по-общ контекст, може да видите, че през последните години, Microsoft, Google и Amazon са повишили своя пазарен дял до 66% за целия европейски пазар, като местните доставчици заемат от 26% до 16%. Поведение като това се явява центъра на този растеж на технологичните гиганти и той трябва да бъде спрян“, гласи част от документа. Коалицията, която включва, освен Nextcloud, още 27 компании, сред които LibreOffice, The Document Foundation, Free Software Foundation Europe и др. и настоява Брюксел да забрани на Microsoft да пакетира, предварително инсталира и принуждава ползването на техните собствени услуги, което ще осигури честна конкуренция и второ – да бъде осигурена поддръжката на отворените стандарти и интероперативността, което на свой ред ще подпомогне миграцията към външни услуги.

„Този тип поведение носи негативи за потребителя, за пазара и разбира се за местния бизнес в ЕС. Заедно с другите членове на Коалицията, ние молим властите в Европа, които се борят с антиконкурентните практики да наложат справедлива среда, предоставяйки на потребителите свободен избор, за да има конкуренцията справедлив шанс“, споделя в специално изявление главният изпълнителен директор на Nextcloud Франк Карличек. Компанията е завела подобна жа;ба в немски съд, като се очаква подобно искане да се внесе и във френска съдебна институция. От Microsoft са отказали коментар по темата.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари