Рик Факвинге от Private Internet Access алармира за подготвяни законови мерки, които ще доведат до по-строги мерки към пиратите, отколкото заподозрените в тероризъм и експлоатация на деца. Това е станало ясно, след като организация е получила достъп до изтекли в Интернет документи.

„Гениалната“ идея е дошла на „умните ръководители“ на три държави: Португалия, Испания и Франция., за което предава и Юлия Реда, председател на германската Пиратска партия.

„По закон, всеки видеоклип на вашата котка, който вие сте споделили с приложение е нужно да премине през филтри, контролирани от медийни компании. В основни линии, те ще притежават правото на вето на всяка качвана в Интернет информация. Тези филтри няма да защитят правото ви да цитирате, да създавате пародийни изпълнения и да използвате културни творби по начин, различен от този, който лицензионните закони позволяват. Но тези страни искат да отидат и по-далеч“, пише Реда. „Те изрично заявяват, че искат да премахнат напълно защитата от отговорност от интернет платформите. Всяко приложение, всеки сайт и всеки стартъп, която позволява на потребителите да качват съдържание и предлага функционалности, като категоризация, препоръки или плейлисти може да бъде съдена директно за нарушения, които извършват техните потребители“. Реда цитира мнения на специалисти, според които това до голяма степен ще накърни свободата на словото и правото на себеизразяване. Реда призовава за отпор срещу въпросните предложения, наричайки ги „ужасни идеи“.

Джо Макнами от EDRi вижда и нещо повече от това, насочвайки вниманието в още една посока.

„Предложенията са добри новини – но само за някои! Това са добри новини за доставчиците на услуги извън Европейския съюз, които могат да превземат хостинг пазара на ЕС, веднъж, след като европейските компании биват изтласкани извън него. Чудесна новина е и за репресивните режими, които посочват политиките на ЕС, като пример за оправдаване на действията си“, пише той.

Защо Фалквинге и други представят въпросната мярка, като предложение, което ще направи интернет пиратите „по-страшни“ от терористи и педофили?

„Тези три правителства искат това да бъде прието за всяко качване в платформи, хостващи генерирано от потребителите съдържание. В скорошните ревизии на законите за терористичните действия и актовете на детска експлоатация, свободите на изразяване и на свободата на словото са възприети, като неотменимо право, но когато се отнася до споделянето на файлове, това явно е много по-сериозно престъпление“, пише Макнами.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари