Водещите европейски регулатори ще се срещнат през идната седмица, за да обсъдят проблемите с огромното изтичане на данни от компанията за споделено пътуване Uber.

Причината е скорошното разкритие, че лични данни от над 57 милиона акаунта са изтекли от сървърите на компанията.

Председателят на групата за защита на личните данни на гражданите от Европейския съюз свика заседание на 28 и 29 ноември. Макар че регулаторите не могат да наложат съвместни санкции, те имат правомощието да организират отделни групи, координиращи разследването с националните власти. През май 2018 г. обаче ще влязат в сила новите разпореждания за опазването на личните данни в ЕС и тогава регулаторите вече ще могат да глобяват с до 4 процента от общите приходи на провинилата се компания.

„Не можем да не изразим загриженост за пробива, както и за това, че той е оповестен със закъснение“, казва председателят на италианската служба за защита на личните данни Антонело Соро.

Британският му колега обяви, че изтичането на данни от Uber предизвиква „сериозна загриженост“ относно политиката и етиката на американската компания. Uber очевидно е платила 100 000 долара на хакерите, за да унищожат данните като цялата операция е минала без знанието на властите.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за