10.8 C
София

Европейски съд: Хиперлинковете не нарушават законите за авторово право

Най-четени

Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Решение по дело взето в европейска институция може да наложи промяна за европейското интернет пространство и споделянето на връзки към публикувано по нерегламентиран начин съдържание. Това става ясно от публикации в сайта на Би Би Си и Reuters.

Става дума за дело, което води началото си от 2011г. и е заведено в европейски съд от страна на издателя на холандския Playboy срещу местна медия, която е споделила на страниците си връзка към австралийска медия, публикувала снимки на холандска водеща в мъжкото списание без разрешението му – в разрез с правилата за публикуване на авторово съдържание, защитено с лицензионни права. Издателят твърди, че въпросният холандски сайт – GeenStijl – трябва да понесе наказание за публикуването на въпросния хиперлинк. „Хиперлинковете, които водят, даже и да е директно към защитени творби не ги правят „широко достъпни“ до посетителите на страницата, когато те вече са широко достъпни на друг уебсайт и само служат, за да улеснят намирането им“, гласи мнението на съда.

Професор по информационно законодателство от Университета на Амстердам смята, че заключението на съда има особено значение.“Макар и GeenStijl да улеснява достъпа те не играят ролята на разпространител в комуникационната верига„, споделя тя в интервю за Би Би Си. Очаква се съда да се произнесе окончателно, след което делото ще премине за преразглеждане в Холандия. Спор от 2014г., беше заведен към компания, която е публикувала връзка към негова статия без разрешение. И в този случай властите отсъдиха, че той няма право на претенции, тъй като материалът е бил свободно достъпен за всички.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини