Европолитици настояват за по-строги мерки за защита на данните

0
42


Комисията по граждански свободи , правосъдие и вътрешни дела към Европейският парламент гласува за строги правила за запазване на конфиденциалността на личната информация, които включват глоби до 100 милиона евро и повече за големите компании. Решението идва въпреки усилията на големите интернет компании да попречат на мерките.

Принципно строгият режим на мерките, които пазят данните, беше отслабен по-рано тази година, когато големи компании, сред които Google, Facebook и BT лобираха пред евроинституциите за отслабване на регулациите, но разкритията на Едуард Сноудън за мащабната кампания на АНС по следене на комуникациите на потребителите на тези компании повдигна дебат за практиките им, което доведе и до повторното затягане на мерките.

В правилата за защита на данните вече се включва и принципа да бъдеш забравен (the right to be forgotten), според който гражданите имат правото да изискват от доставчиците на услуги да изтрият личните данни от архивите си. Освен това в документите е включено и правило, според което всеки пренос на данни на европейски гражданин към трети страни, като да речем САЩ трябва да бъде осъществявано по силата на европейското законодателство.

В правилата също така се обръща по-голямо внимание на бизнесите, като големите компании ще са задължени да назначат служител, който да отговаря за защитата на данните и да съблюдава за спазване на правилата за опазване на данните.

Бриджет Трейси, партньор в Hunton & Williams и специалист по защита на данните и киберзащита обяснява, че поправките в законовите разпореждания задължава бизнесите да са по-отговорни и прозрачни в отношенията си със своите потребители и клиенти и хората получават власт, каквато са нямали досега. „Компаниите ще трябва да заявят ясно причината, поради, които са им нужни потребителските лични данни, а също така да не събират повече данни, отколкото им е нужно. Условията за ползване трябва да са по-конкретни и ограничени до определени цели и бизнесите ще трябва да докажат, че имат съгласието на потребителя, че могат да обработват личните му данни“, бяснява тя.

Сред другите нововъдения са и задължението информацията да бъде „псевдонимизирана“, което ще ограничи действията на компаниите, които желаят да изготвят отделни профили за своите клиенти и да регистрират техните покупки, за да може тази информация да се обработва от компаниите, които оперират с огромни информационни масиви, съобщава още Трейси.

Правилата ще бъдат внесени в Европарламента през 2014г., но има основателни страхове, че те ще бъдат значително смекчени до това време. При предната редакция на мерките и тяхното отслабване ключова роля изигра Съветът на министрите, които се отнасят по приятелски с компаниите, така че и сега, отново Съветът се очаква да се намеси и тук.

„Съветът има съвсем различен подход към тези реформи, като търси една по-прагматична и не толкова рискова законова рамка“, обяснява Трейси. „Ако все пак Съветът се съгласи с документа във вида, в който е, то той ще влезе в тристранна дискусия с Парламентът и Комисията, вероятно през февруари следващата година, за да бъде одобрен документа от страните преди месец май, когато ще се състоят изборите за Европарламент“.

И нещо друго. В предварителния вид на правилата е залегнало условие, че компанията може да бъде глобено със значително по-голяма сума от 100 млн. евро, ако бъде доказано, че нарушенията на компанията са особено големи. Тогава влиза правило, според което се налага глоба от нови 100 млн. евро или сума равняваща се на 10% на годишния оборот на компанията, като ако тя изкарва повече от 100 млн. евро се налага глоба от 10% от годишния оборот. Вземайки предвид това, то тогава ако Google бъдат наказани по планирания закон, теоретично глобата може да превиши $2.5 млрд.

Понастоящем правилата по отношение на информацията и глобите за нарушаването им се определя отделно от всяка страна и нивото им е съвсем ниско, което е допълнителен стимул за големите интернет компании да продължават да ги нарушават. Така например, когато се разбра, че колите на Google, които обикаляха страната по програмата Street View са събирали незаконно данни от безжичните мрежи на потребителите, компанията бе глобена едва 100 000 евро.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари