9.5 C
София

Европол арестува киберпрестъпници, продавали достъп до 21 000 сървъра от цял свят

Най-четени

Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


В края на миналата седмица Европол арестува организаторите на онлайн черен пазар, който е продавал достъп до 21 000 компрометирани сървъра.

Европейският център за борба с киберпрестъпленията (EC3) към Европол, предаде за ареста на двама неназовани украински граждани при съвместна операция на организацията с испанската полиция под кодовото название „Операция откуп II“ (Operation Ransom II).

„На девети юли, Испанската национална полиция арестува двама престъпници и претърси жилището им. Един от тях бе хванат в момента на извършването на престъпление, чатейки си с други киберпрестъпници и работейки във виртуална среда“, се посочва в доклада.

Европол са задържали редица доказателства в жилището на украинците, между които 50 000 евро в брой. „Изключително добре организираната им престъпна схема им е докарвала до 10 000 евро на ден“, заявяват още от европейската агенция. 

Кибермошениците са успели да компрометират 21 000 бизнес сървъра и са продали достъп до тях на повече от 450 криминални групи. „Компрометираните машини са разположени в 80 страни по целия свят и споделят обща характеристика – настройките за достъп е можело да бъдат достигнати чрез RDP“, съобщава още агенцията.

„Именно благодарение на това, киберпрестъпниците са успели да получат достъп до всичката информация, която се е намирала на сървърите, използвайки пълни администраторски права над системите. Престъпниците са организирали своеобразен онлайн магазин, в който техните клиенти е можело да избират, даже в коя страна да е разположен сървъра, до който ще получат достъпа за платената от тях цена“.

Европол са действали заедно и с полицейски и правораздавателни агенции и в други страни, а така също са ползвали и експертна техническа помощ. Тепърва се очаква агенцията да получи подробности за компрометираните машини, за да може информацията да бъде анализирана надлежно и предадена на правораздавателните органи, които да уведомят собствениците на сървърите за дейността на киберпрестъпниците.

Европейският център за борба с киберпрестъпленията започна работа по-рано тази година. Екипът е съставен от едва 40 човека и е с бюджет от седем млн. евро. През пролетта на тази година, отново в Испания, местната полиция арестува група, която се предполагаше, че е отговорна за създаването и разпространението на Reveton или т.нар. „полицейски малуер“.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини