Европол арестува четирима българи за източване на банкомати

2
85

Европол арестува четирима киберпрестъпника от глобална престъпна мрежа, за която се смята, че е отговорна за поставянето на скимиращи устройства на банкомати в различни страни от Европа. След поставянето на устройствата, банкоматите са били изпразвани в държави извън Европа, съобщи фирмата за киберсигурност TAD GROUP.

С извършването на тези арести е приключило разследване, което е отнело две години и е обхванало целия европейски континент, Южна Америка и Азия.

И четиримата задържани мъже са български граждани, съобщи Европол.

Скимиращите устройства са често използван от престъпниците инструмент за кражба на данните на банковите сметки на нищо неподозиращите потребители на банкомати. Казано съвсем накратко, тези устройства функционират като man-in-the middle атаките – когато хората ползват картите си, хакерите прихващат информацията за банковите сметки на жертвите.

За съжаление, скимиращите устройства почти винаги са неразличими, потребителите трудно могат да ги забележат, а в същото време са изключително лесни за изработка и употреба.

Операцията на Европол се казва „Нептун“ и е ръководена от италианската, българската и чешката полиция, с помощта на Европейския център за киберпрестъпления на Европол. В резултат от операция „Нептун“ са арестувани четирима български граждани, чиято самоличност все още е анонимна.

„Лидерите на тази транснационална престъпна група активно са наблюдавали всички етапи на престъпната й дейност, включително поставянето на техническите средства в банкоматите в централните части на европейските градове, производството на фалшиви кредитни карти и последващото източване на пари от банкомати в неевропейски страни, например Белиз, Индонезия и Ямайка“, съобщават от Европол в официално изявление.

От Европол са конфискували повече от 1000 кредитни карти, а събраните доказателства за криминални международни транзакции са на стойност над 50 000 евро.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
2 Автори на коментарите
ViiipeerAzhen Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Azhen
Azhen

50 000 евро ? Защо ми се струва че нещо не е наред тук , 100 000 лв пък международна група не знам какво си , какво са ти 100 000 на фона на някои неща ? Май са хванали някаква дребна риба тея от интерпол.

Viiipeer
Viiipeer

И на мен ми направи същото впечатление както на Azhen