Европол арестува 11 членове на българска кибербанда

0
92
В рамките на съвместна операция между френските и българските правоохранителни органи с подкрепата на Европейския център за борба срещу престъпленията в кибернетичното пространство (EC3) на 20 май тази година са били арестувани 11 киберпрестъпници от България, съобщава руският ресурс SecurityLab. Жертви на хакерите са били потребители от Франция и други европейски страни.

В продължение на повече от година служители на правоохранителните органи са издирвали и следили организираната група, а EC3 е предоставил мобилен офис, за да подпомогне координацията на обиските и арестите. Те са били тясно съгласувани с централния команден пункт в Силистра, който е един от трите български градове, в които бандата е провеждала своите операции.

В хода на разследването било установено, че в морската столица Варна са се намирали три различни бази за създаване на оборудване за сканиране на банкови карти. При обиските в сградите правоохранителните органи открили множество комплекти за четене карти, празни карти и миниатюрни камери за запис на PIN-кодовете на жертвите. Полицията открила също така оборудване за производство на фалшиви карти, на които били присвоявани PIN-кодовете на оригиналните.

Европол смята, че разчитането на данните от банковите карти на потребителите се е извършвало във френски провинциални градове като Нанси, Мец и Лион, както и в някои други страни от ЕС. Парите от сметките, с които били свързани картите, били теглени извън рамките на Европейския съюз – основно във Филипините, Малайзия и Индонезия.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари