12.8 C
София

Европол нанесе удар по киберпрестъпна групировка

Най-четени

Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Европейската агенция за борба с престъпността Европол нанесе сериозен удар по киберпрестъпна групировка, която е организирала DDoS атаки към интернет ресурси на организации и компании, изнудвайки ги впоследствие за биткойни. Настоящата акция е част от необявената досега „Операция Плеяди“ (Operation Pleiades).

Настоящето усилие е достигнало успех, благодарение на усилията на специалистите от Европол, босненските правораздавателни органи, колегите им в Румъния, Германия, Япония, САЩ, Австралия, Франция и Интерпол. Цел на операцията е била киберпрестъпната група DD4BC (DDoS for Bitcoins), като цел на акцията е бил организаторът на групата, който се е намирал към момента на ареста му в Босна и Херцеговина.

DD4BC са се възползвали от увеличаващата се популярност на механизмите за анонимно разплащане и е отговорна за няколко случая на изнудване за биткойни от средата на 2014г. досега. Мишена на групата основно са били компании от сектора за онлайн залагания, но в последно време са разширили дейността си към финансовите услуги и индустрията за забавление, както и към други високопрофилни организации. Бизнесите, заплащащи откупа рискуват да се превърнат в уязвими мишени и да бъдат изнудвани след това за по-големи суми“, се заявява в официално съобщение на Европол и кибер-звеното към организацията European Cybercrime Centre (EC3).

Кибер изнудването е изключително притесняваща тенденция, която според специалисти ще се засили през настоящата година. Не само разпространението на криптовирусите и рансъмуер заплахите, но и споменатите атаки към интернет ресурси на организации и компании, както и случаи като този с Ashley Madison и Sony Pictures отпреди две години. Стимул за развитието на тази тенденция е и все по-достъпните услуги на „хакери под наем“, при което злоумишленици, които искат да навредят на конкурентна компания или организация или просто на някой, на когото искат да навредят, но нямат техническите способности да го направят наемат киберпрестъпници за неголяма сума да осъществят атаката вместо тях. Още повече, че организаторите на подобни атаки могат да останат ненанказани, поради използването на криптовалутата, използвана за разплащане на въпросните услуги и използване на технологиите за скриване на присъствието, като да речем в анонимизиращата мрежа на Tor.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини