Европол проби защитата на защитения месинджър EncroChat и извърши множество арести

9
1664

Във Великобритания бе проведена най-голямата в историята на британските правоохранителни органи операция по затварянето на услугата за обмен на криптирани съобщения EncroChat, използвана от различни кибепрестъпници. По време на операцията с име Operation Venetic са арестувани 746 души, конфискувани са 54 милиона паунда, 77 огнестрелни оръжия и над два тона наркотични вещества. Освен Великобритания в операцията участваха и органите на Франция и Нидерландия, както и Европол.

EncroChat бе една от най-големите в света онлайн услуги за криптирана връзка чрез съобщения и телефонни разговори. Услугата имаше около 60 000 потребители от целия свят, 10 000 от които от Великобритания. Според NCA, услугата EncroChat се е използвала предимно за организиране на престъпна дейност, за нелегално разпространение на забранени стоки, за пране на пари, за подготовка и поръчки на убийства.

След като се разбра, че част от сървърите на EncroChat са разположени на територията на Франция, френската полиция намери тези сървъри, но не можеше да подслушва разговорите, понеже се използва мощно криптиране от край до край. В тези сървъри са инсталирани „специални технически устройства“. Подадената от тези устройства информация е дала възможност шифърът да бъде разбит през месец март тази година. Оттогава полицията е записала милиони съобщения и много телефонни разговори, в които бе да подозират каквото и да било, престъпниците са обсъждали бъдещите си сделки с наркотици, набелязвали са предстоящите грабежи и убийства.

Encrochat е предлагала специализирани защитени телефони, които са модифицирани Android устройства с цена 1500 паунда. Операторите на Encrochat са засекли хакването и намесата на специалните сили чак на 13 юни и веднага са изпратили съобщение тези телефони да бъдат изхвърлени, въпреки че имат вградена функциа за изтриването на всяка компрометираща информация.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари