Шефът на европейската полицейска агенция Европол е сериозно загрижен за способностите на службата да лови престъпници след навлизането на 5G, предава Reuters.

Катрин де Бол, която в момента оглавява Европол споделя, че с пенсиониране на 4G мрежите, законоприлагащите служби няма да могат да следят криминално проявени лица и такива, които са заподозрени в престъпления. Страните от ЕС ще загубят тази си възможност, а пътя за предотвратяване на това е промяна на регулациите и подобряване на технолоичната база, убедена е де Бол, привеждайки за пример случай с изчезнало дете. Понастоящем, полицейската служба може да наблюдава и подслушва престъпници, които използват 4G устройства, но тези инструменти, с които бива осъществявано това са неприложими за 5G. Тя е убедена, че европейските полицейски структури е трябвало да бъдат включени в ранните дискусии с технологичните компании и политиците относно този въпрос. А сега на същите тези агенции им се налага да търсят начини да минимизират щетите, които неминуемо ще последват от прехода към 5G. „Най-големият риск тук е свързан с това, че ние не сме съвсем наясно с развитието на технологично ниво, а ние трябва да имаме изпреварващата позиция. Трябва да разберем какво се случва и трябва да осигурим отговори на нашите въпроси“.

Решението е да бъдат вложени повече политическа воля и финансови ресурси в бюджета, който е планиран за агенцията за периода 2021-2027, убедена е де Бол.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
0 Отговори на коментарите
4 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Kuzmanovv
Kuzmanovv

Поредната тъпотия 😡 – както има техника за подслушване на 4G, така ще/има такава за 5G. Простено и е 🙄 , защото явно е жена 😀.

AxOx
AxOx

Съгласен съм с коментара тук – 5Г или 4Г, това са скорости… единственният им проблем при подслушването е, ако въведът нов криптиращ протокол, което не зависи от тази технология, а от софтуера, който се ползва от потребителите.
Просто си търсят причина да угодат на САЩ.

Гошо от спирката
Гошо от спирката

И къде точно пише че трябва да са в изпреварващата позиция??? Всеки може да си прави каквито си иска технологии и шифри.

Той
Той

Абе накрая си казаха каква е драмата- искат бюджет 🙂