Шефът на европейската полицейска агенция Европол е сериозно загрижен за способностите на службата да лови престъпници след навлизането на 5G, предава Reuters.

Катрин де Бол, която в момента оглавява Европол споделя, че с пенсиониране на 4G мрежите, законоприлагащите служби няма да могат да следят криминално проявени лица и такива, които са заподозрени в престъпления. Страните от ЕС ще загубят тази си възможност, а пътя за предотвратяване на това е промяна на регулациите и подобряване на технолоичната база, убедена е де Бол, привеждайки за пример случай с изчезнало дете. Понастоящем, полицейската служба може да наблюдава и подслушва престъпници, които използват 4G устройства, но тези инструменти, с които бива осъществявано това са неприложими за 5G. Тя е убедена, че европейските полицейски структури е трябвало да бъдат включени в ранните дискусии с технологичните компании и политиците относно този въпрос. А сега на същите тези агенции им се налага да търсят начини да минимизират щетите, които неминуемо ще последват от прехода към 5G. „Най-големият риск тук е свързан с това, че ние не сме съвсем наясно с развитието на технологично ниво, а ние трябва да имаме изпреварващата позиция. Трябва да разберем какво се случва и трябва да осигурим отговори на нашите въпроси“.

Решението е да бъдат вложени повече политическа воля и финансови ресурси в бюджета, който е планиран за агенцията за периода 2021-2027, убедена е де Бол.

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари