Европейската полицейска служба Европол обяви тази седмица, че сформира специализирано звено за борба с престъпленията, извършвани от средата на „тъмната мрежа“.

Както вероятно знаете, това, което ние с вас и търсачките, като тези на Google и Microsoft виждат е едва „върха на айсберга“ (както често бива изобразяван в инфографики) от Интернет. „Дийпуеб“ или „дълбоката мрежа“ е огромно пространство, което не може да достигнете от Google. Една част от това огромно море от информация е заделено за „тъмната мрежа“ или даркуеб – пространство, чието име показва, че там се извършват неща, които трябва да останат скрити от чужди очи. Обикновено достигането ѝ се извършва със специализиран софтуер като i2p и Tor и макар и тук да присъстват съвсем невинни ресурси и документи (Facebook например има Tor версия) и се посещава и от хора, които просто не искат да са стока, която се продава от рекламната онлайн индустрия, голяма част от дейностите тук биха били забранени от закона, ако „изплуват“ в „светлата Мрежа“.

Тържища на дрога и оръжие, педофилски мрежи, остават в сянката на анонимността, а извършителите на свобода, докато продължават да вършат престъпленията си. Европол обаче планира да осуети тези криминални действия, борейки се с тях чрез специализиран отдел.

Dark Web Investigations Team е част от Европейския център за борба с киберпрестъпленията (European Cybercrime Centre, EC3) и ще е подпомаган от европейски полицейски силови агенции, оперативни външни страни и друг род партньори, съобщава Европол.

Престъпници от цял свят използват всекидневно даркуеб пространството, за да извършват своите дейности, но органите на реда нерядко успяват да идентифицират тези престъпни елементи и да ги поставят пред съда. Конкретно скорошни действия на EC3 успяха да разбият криминални средища като AlphaBay и Hanza, две от най-големите даркуеб пространства, отговорни за търгуването на над 350 000 нелегални стоки, сред които наркотици, оръжие и зловредни програми.

Тяхното разбиване е довело до значително намаление в обема на нелегални транзакции в тъмната мрежа и оттегляне на някои престъпни елементи, поради страх от разкриване и недоверие, обобщават от Европол. Организацията споделя, че новото звено ще представи „един координиран подход: споделяне на информация, осигуряване на оперативна помощ и експертиза в различни области, както и разработката на инструменти, тактики и техники за провеждането на разследвания в даркуеб пространството и идентифицирането на големи заплахи и цели“.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари