Евросъюзът наложи ограничителни действия срещу инициатори на кибератаки от РФ и Китай за

11
350

Европейският съюз въведе санкции срещу някои структури и няколко граждани на Русия и Китай за иницииране на кибератаки. Информацията е публикувана в официалния сайт на Евросъюза.

В прессъобщението се казва следното:

‘Днес Съветът реши да наложи ограничителни мерки срещу шест физически лица и три образувания, отговорни за различни кибератаки или участвали в такива. Сред тях са опитът за кибератака срещу ОЗХО (Организацията за забрана на химическото оръжие) и известните в публичното пространство като WannaCryNotPetya и Операция Cloud Hopper.

 

Наложените санкции включват забрана за пътуване и замразяване на активи. Наред с това, на лицата и образуванията от ЕС е забранено да предоставят средства на вписаните в списъка със санкции.

 

Санкциите са една от възможностите, които предоставя инструментариумът на ЕС за кибердипломация за предотвратяване, възпиране и реагиране на злонамерени действия в киберпространството, насочени срещу ЕС или неговите държави членки, и днес ЕС използва за първи път този инструмент. Правната рамка за целенасочени ограничителни мерки срещу кибератаки беше приета през май 2019 г. и актуализирана наскоро’.

Ограничителните действия засягат четирима жители на Русия – Алексей Минин, Алексей Моренец, Евгений Серебряков, Олег Сотников и двама граждани на Китай – Гао Куанг (GAO Qiang) и Чанг Шилонг (ZHANG Shilong). Освен това, санкции се налагат на главния център за специални технологии на главното разузнавателно управление на генералния щаб на въоръжените сили на Русия и на двете китайски организации Tianjin Huaying Haitai Science и Technology Development.

Целенасочените ограничителни мерки имат превантивен и възпиращ ефект и трябва да се разграничават от възлагането на отговорност на трета държава.

5 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари