Евросъюзът спря сделката на Google за поглъщането на Fitbit

0
720

На 4 август 2020 година антимонополните регулатори на Европейския съюз спряха сделката по продажбата на производителя на фитнес гривни Fitbit на холдинга Alphabet, основен участник на който е Google.

Представителите на Еврокомисията започнаха ново разследване по тази сделка. Регулаторите се опасяват, че Google ще използва данните на потребителите на Fitbit за свои цели, включително за персонализирана реклама. Тези действия още повече ще монополизират сега съществуващият пазар на онлайн рекламата, противоречат на антимонополното законодателство и на правилата на лоялната конкуренция, действащи на територията на Европейския съюз. Еврокомисията ще проверява и анализира всички обстоятелства по тази сделка до 9 декември тази година. По време на провеждане на разследването, сделката между Alphabet и Fitbit ще бъде спряна, а ако бъдат намерени нарушения регулаторните органи ще я отменят.

Google анонсира закупуването на Fitbit за $2,1 милиарда през месец ноември 2019 година. Но до края на 2019 година голям брой потребители започнаха да се отказват от своите Fitbit гривни поради недоверие към действията на Google.

Компаниите трябва да затворят сделката до края на тази година, но след одобрението на антимонополните регулатори на Европейския съюз. Да напомним, че през месец юли 2020 година Google заяви, че няма да използва данните на Fitbit за таргетирана реклама. Но антимонополните органи на ЕС не останаха доволни от този отговор на интернет гиганта и решиха да проучат най-подробно тази сделка.