Евтините акумулаторни батерии са главното преимущество на Tesla пред конкурентите

7
2304

Доминирането на Tesla пред конкуренцията се определя преди всичко от цената на ключовия компонент на всеки електромобил – неговият акумулаторен блок. Уеб изданието Business Insider публикува информация, че цената на енергията от използваните в електромобилите на Tesla кръгли акумулаторни батерии не превишава $158 на киловатчас. Според тази информация, при плоските батерии в Porsche Taycan и Chevrolet Bolt EV цената на енергията е с 25% по-висока. А при призматичните батерии на BMW тя е с почти 40% по-скъпа. Според уеб изданието, това е печална новина за всичките конкуренти на Tesla – през следващите 10 години те няма да успеят да намалят изоставането в това отношение.

Tesla е лидер на пазара за електромобили, но съвсем скоро ще се сблъска с пълноценна конкуренция от страна на традиционните автомобилни производители, активно прехвърлящи своите производства към производството на електромобили. Но да се настигне автомобилната компания на Илън Мъск няма да е лесно, допълва Business Insider. Тайна на успеха на Tesla е не само в изключително високата скорост, с която се вземат всички управленчески, инженерни и маркетингови решения, но и в ниската цена на използваните акумулаторни батерии, които са най-скъпият компонент в електромобилите.

Експертите на Cairn Energy Research Advisors пресметнаха, че цената на енергията на акумулаторните блокове на Tesla е под $158 на киловатчас. Цената на енергията на плоските батерии на Porsche Taycan и Chevrolet Bolt EV е около $200 за киловатчас, а на призматичните батерии на BMW – $253 на един киловатчас.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари