Евтините акумулаторни батерии са главното преимущество на Tesla пред конкурентите

7
2238

Доминирането на Tesla пред конкуренцията се определя преди всичко от цената на ключовия компонент на всеки електромобил – неговият акумулаторен блок. Уеб изданието Business Insider публикува информация, че цената на енергията от използваните в електромобилите на Tesla кръгли акумулаторни батерии не превишава $158 на киловатчас. Според тази информация, при плоските батерии в Porsche Taycan и Chevrolet Bolt EV цената на енергията е с 25% по-висока. А при призматичните батерии на BMW тя е с почти 40% по-скъпа. Според уеб изданието, това е печална новина за всичките конкуренти на Tesla – през следващите 10 години те няма да успеят да намалят изоставането в това отношение.

Tesla е лидер на пазара за електромобили, но съвсем скоро ще се сблъска с пълноценна конкуренция от страна на традиционните автомобилни производители, активно прехвърлящи своите производства към производството на електромобили. Но да се настигне автомобилната компания на Илън Мъск няма да е лесно, допълва Business Insider. Тайна на успеха на Tesla е не само в изключително високата скорост, с която се вземат всички управленчески, инженерни и маркетингови решения, но и в ниската цена на използваните акумулаторни батерии, които са най-скъпият компонент в електромобилите.

Експертите на Cairn Energy Research Advisors пресметнаха, че цената на енергията на акумулаторните блокове на Tesla е под $158 на киловатчас. Цената на енергията на плоските батерии на Porsche Taycan и Chevrolet Bolt EV е около $200 за киловатчас, а на призматичните батерии на BMW – $253 на един киловатчас.

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
4 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кирка Чукова Тесларска
Кирка Чукова Тесларска

Добре е също да се вгледате в таблото на “Тесла” колите, да си дадете сметка за софтуера, който ги управлява, клко бързо се развива и ъпдейтва … после сравнете с тези неща при останалите и ще откриете, че не са просто батериите…

cyber
cyber

Точно така е, и е много по – важно отколкото повечето хора осъзнават. Все едно да сравняваш нокия-фенерче с последно поколение смартфон.

Запознат
Запознат

Да не мислиш, че купувача се интересува от ъпдейта на софтуера и от автопилота ?
Средностатистическия шофйор изобщо не му е до обновяване на софтуери, още по-малко пък на колата.
Масовите шофьори не са компютърджии

Запознат
Запознат

Клиентите ще си купят каквато кола искат.
Стига си е хвалил неговите батерии и какво ли не.
То бива реклама, но неговото на нищо не прилича.

Радо
Радо

Така си е , незапознатите откачалки пак са оцапали статията с простотиите си….

Христов
Христов

Не се заблуждавайте че „Тесла“ е евтин автомобил. Катайските аналози са евтини със съвсем прилични качества и цени.

дюд
дюд

анало..зи…мой човек..много си млад и не знаеш стария лав-“kitaiski bokluk”….