Соларните клетки, чувствителни към багрило (DSC), са евтини, прозрачни и гъвкави. Тази обещаваща технология постави нов рекорд по ефективност при превръщането на видимата светлина в електрическа енергия. 

Това я прави приложима за използване като прозорци, събиращи енергия.

Екип от учени от Федералната политехническа школа в Лозана (EPFL) в Швейцария разработиха нов вид багрилно-чувствителна слънчева клетка (DSC). Нейната значително подобрена ефективност обещава евтини, прозрачни и повсеместно разпространени панели за генериране на енергия. Явлението може да помогне на света да изгради бъдеще без изкопаеми горива и парникови газове.

Познати още като клетки на Грецъл, съвременните DSC са изобретени от Брайън О’Риган и Майкъл Грецъл през 1988 г. – като алтернативна евтина слънчева клетка. Базирана на полупроводник, образуван между фоточувствителен анод и електролит, фотоелектрохимичната система превръща електромагнитното излъчване в електрическа енергия. Панелите са прозрачни и евтини за производство. 

Те могат да се изработват в различни цветове и вече се използват в някои сгради със стъклени фасади, като Швейцарския технически конгресен център.

Освен това е възможно DSC да се произвеждат така, че да бъдат гъвкави.

Биха могли да бъдат подходящи за вграждане в преносими електронни устройства и уреди от областта на интернет на нещата. Настоящите багрилно чувствителни слънчеви клетки се продават в търговската мрежа в голям мащаб, но са по-малко ефективни от конвенционалните слънчеви панели при преобразуването на слънчевата светлина в енергия.

Неотдавнашните постижения в областта на фотосенсибилизаторите и другите компоненти на DSC подобриха ефективността на преобразуване както при слънчева, така и при околна светлина. Сега екипът на EPFL е разработил нов подход, който за първи път може да повиши коефициента на ефективност до 15,2% при симулирана слънчева светлина. Поддържа  се дългосрочна стабилност на работа в продължение на над 500 часа по време на тестовете. 

Чрез увеличаване на активната площ до 2.8 кв.см., ефективността на преобразуване на енергията достигна максимална стойност от 30,2 %.

В изследването си, публикувано в Nature, учените постигат революционни резултати. Подобряват опаковката на две новоразработени молекули фотосенсибилизаторно багрило. Именно заради него нараства фотоволтаичната ефективност на DSC. Екипът обяснява, че новите фотосенсибилизатори могат да събират светлина в целия спектър на видимата светлина.

Тези нови открития „проправят пътя за лесен достъп до високоефективни DSC и предлагат обещаващи перспективи“ за различни приложения. 

Един ден ефективните DSC биха могли да се превърнат в захранващи устройства и заместители на батериите за електронни устройства с ниска мощност. И то използвайки обикновена околна светлина като основен източник на енергия, а не слънчева. В същото време големи сгради и оранжерии биха могли да захранват електрическата мрежа, като генерират повече енергия, отколкото използват, прилагайки технологията под формата на прозорци. 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари