Египет

Президентът на Египет Абдел Фатах Саид Хусайн Халил Сиси подписа новия закон, засилващ контрола в интернет пространството. Новият закон позволява блокирането на територията на страната на всеки уебсайт, застрашаващ националната сигурност на Египет.

Но има няколко любопитни нюанса. Всеки, който има нещо общо с работата или посещава подобен сайт, може да получи до 1 година затвор със строг режим или глоба до EGP 100 000 (около $5593).

Властите заявиха, че новите мерки са необходими за „борба с нестабилността и тероризма“.

Различните правозащитни организации обвиниха правителството на Египет в опит да потуши с новия закон каквото и да било политическо несъгласие с управляващите. Каирската Асоциация за свободата на мисълта и изразяването на собственото мнение (Association of Freedom of Thought and Expression) заяви, че още преди подписването на новия закон, в страната са били блокирани над 500 уебсайта.

Това не е първият опит на Египет да засили контрола в уеб пространството. Миналия месец парламентът прие законопроект, който дава възможност за контролиране на всеки акаунт в социалните мрежи, който има над 5000 последователи. Но този закон не бе подписан от президента.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари