Едва 25% от хомосексуалността е поради гени

51
1182

Ново проучване, за пореден път погребва твърдо идеята, че има „ген на хомосексуалността“. След изследване на гените на близо половин милион души учените не успяха да намерят генетични конфигурации, които надеждно биха могли да направят корелация между тях и нечие сексуално влечение към същия пол.

По-скоро изводите им са, че нашите сексуални предпочитания и оринтеация са сложна съвкупност от гени, среда, житейски опит, култура и преживявания.

Международният изследователски екип, включващ учени от Швеция, Дания, Великобритания и САЩ, разглеждаха генетичните данни, събирани в предишни проучвания и проекти, включително от компанията за тестване и ДНК изследвания 23andMe. Общо са включени показатели от над 470 000 души.

„Не съществува нито един ген на хомосексуалността, а по-скоро има принос на много малки генетични ефекти, разпръснати в генома“, е основният извод на изследването.

Изследователите правят анализ, известен още като „проучване за асоцииране в генома“ или „genome – wide association study“. Такива проучвания обхващат геномите на хората и търсят всякакви вариации в гените, наречени маркери, които могат да бъдат свързани с останалите променливи, за които се проверяват. Конкретно в новото проучване въпросната променлива е дали човекът е съобщил, че някога е правил секс с индивид от същия пол.

Методика на изследването

„Това проучване е най-голямото и най-задълбоченото изследване на генетиката на хомосексуалното поведение на хората досега“, заяви авторът на изследването Бен Нийл (Been Neale), ръководител на катедрата по генетични изследвания към Центъра за Психиатрични изследвнаия „Стенли“ към Института Броуд на MIT и Харвардския университет, на пресконференция във вторник. Изследването е публикувано вчера в списание Science.

Общо взето има пет маркера, които до някъде са свързани с хомосексуалното поведение. Това означава, че тези генетични маркери са откривани достатъчен брой пъти при хомосексуални хора. Но според авторите дори някой да е имал всички тези пет маркера по рождение, той ще бъдве с по-малко от 1% по-висока вероятност някой ден да съобщи за хомосексуално поведение, отколкото някой роден без тези пет маркера.

Все пак изследванията на Нийл и неговият екип не заявяват категорично, че гените не играят никаква роля в нашата сексуална ориентация.

Заключения

Вероятно има хиляди други често срещани генетични маркери, които могат да повлияят на сексуалността, допълват учените. Но влиянието е толкова малко на ниво индивид, че ще е нужно изучаването на много по-голям брой хора, за да се намерят преки корелации. Според авторите всички тези маркери – 5, открити в изследването им, и много други все още неизвестни – биха могли да представляват 8 до 25 % от случаите, в които някой има хомосексуална ориентация.

Но според Нийл откритието на екипа подчертава също важната роля за околната среда при формирането на сексуалното поведение на човека и може би най-важното , че няма един единствен ген на хомосексуалността, а по-скоро влияят много малки генетични ефекти, разпръснати по генома.

Авторите и съответните институции са положили големи усилия, за да гарантират, че изследването им ще бъде проведено отговорно. Авторите също така са кореспондирали със застъпнически групи от LGBT общността преди публикуването на резултатите.

Ограничения на изследването

Тъй като разчитат само на съобщеното от доброволците хомосексуално поведение, е възможно да има хора, привлечени от същия пол, но които никога не са действали по този начин или които не се чувстват удобно да разкриват такива истории. Освен това дали някой е правил секс с човек от същия пол, това не означава непременно, че се идентифицира като гей или лесбийка, така че авторите се въздържат от използването на такива термини.

Друго ограничение на изследването е, че то включва само хора, чийто пол при раждане отговаря на биологичния им пол, което означава, че тези резултати не отчитат транссексуалните. Данните са изцяло от хора от европейски произход, така че е неизвестно дали същият специфичен микс от генетика и среда би играл роля и сред другите групи, що се отнася до сексуалната ориентация.

Препяствия

Човешките сексуални предпочитания са сложни Според авторите на генетично ниво няма доказателства, че „колкото повече някой е привлечен от неговия пол, толкова по-малко е привлечен от противоположния“, което означава, че нашите сексуални предпочитания са по-сложни, отколкото се предполагаше досега.

И макар гените да са само част от пъзела, авторите откриват връзка и между сексуалната ориентация и други лични аспекти, които заслужават по-нататъшно проучване. При мъжете например някои от намерените маркери изглежда влияят и на вероятността за плешивост, което показва, че половите хормони могат да играят роля и в двете характеристики. Друг маркер е свързан с обонянието, въпреки че е по-малко ясно какво може да означава тази връзка. И само около 50 процента от маркерите, като тези, свързани с поемането на риск, са открити както при мъжете, така и при жените, което предполага, че различните генетични влияния засягат различните полове.

Всички тези насоки си струва да се проучат в бъдеще. Но най-важният извод от проучването е, че трябва да се разсеят вредните митове, че хомосексуалното поведение е отклонение, което може да бъде идентифицирано и вероятно излекувано. Както толкова много неща за хората, отбелязват авторите, нашата сексуалност е нюансирана и повлияна от всичко, което ни заобикаля. Но също така е напълно човешка.

„Като цяло, тези открития засилват значението на многообразието като ключов аспект на сексуалното поведение“, отбелязва Нийл.

51
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
16 Коментари
35 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Бахти
Бахти

Когато искаш да си модерен защото нищо друго не става от теб, се пишеш обратен, джендър, веган, антиваксър и все такива съвременни понятия за глупостта… 🙂 🙂 🙂

причината е ясна
причината е ясна

В Кравефермата имат поговорка: „За да успееш в тоя живот, трябва да си или чифут, или педал. А евреин се ражда, не се става…“ 🙂

причината е ясна
причината е ясна

В Кравефермата имат поговорка: „За да успееш в тоя живот, трябва да си или чифут, или педал. А евреин се ражда, не се става…“ 🙂

Рибентроп
Рибентроп

Основата на джендър движенията са антисемитските, особено изразено е в това, че Черните пантери [антисемити] бяха в коалиция с джендър и ЛГБТ движенията през 80-те. Мнозинството от джендър и ЛГБТ движения, лявата клоака в Сан Францкиско е пропалестинска и провенецуелска. За първи и най-големи защитници на феминизма и ЛГБТ правата се имаха комунистическите държави, между които и България. Жените пилотки и трактористки и куфражистки помниш ли? Антипатриархалните идеи срещу Бог и доминацията на мъжа, идеята да се храниш в столови и ресторанти, а не вкъщи. Възпитанието да се дава на държавата, а не семйството. Всичко това го прави социализма. Виж… Виж още »

Рибентроп
Рибентроп

Как ги навърза така? Може ли да си веган, без да си джендър? Да си педал без да си антиваксър?

Знаеш ли, че дори Хитлер е бил веган. Вземи и мисли с главата си и не навързвай понятия ей така.

pedro
pedro

Много подходяща статия за сайта

Рибентроп
Рибентроп

Нали, колкото по-тъпа е публиката – ядящи дебелаци чесън и биещи жените си и децата си идиоти, толкова по-добре да се четат подобни статии, па да се сетят и те някой ден да станат хора като останалия цивилизован свят, където емигрират младите Българи.

Илия
Илия

И какво излиза, че това , от което едно време много родители се страхуваха – децата им да не „станат обратни“ е вярно! Т.е. хомото се придобива, и ако нормално дете живее сред обратни има голяма вероятност и то да стане такова. И противниците на хомо парадите имат право да са против тях.

тъй-тъй
тъй-тъй

Хомосексуализмът е сексуална патология – психическо разстройство. Добре е да се уточни – в 21-и век повечето хора сме с различни психологически проблеми, нека разни хора не спекулират по журналистически „ама това означава ли, че са болни, или луди“ – не, не са болни, или луди, а са с патологично психическо разстройство. Като много от нас. Разбира се, човек може да има склонност към хомосексуализъм /това не означава, че се „ражда“ такъв, това е поредната глупост/, но поддаването на патологията е личен избор. Хетеросексуални могат да станат хомосексуални и хомосексуални могат да станат хетеросексуални – случва се непрекъснато. Това не… Виж още »

ЛГБТ защитник
ЛГБТ защитник

Хомофобията е основното психическо разстройство, често продиктувано от латентна хомосексуалност. Едно гнусно малцинство от дебели расисти, които мразят всичко и всички и отказват да се реформират, докато работят на нископлатени работи, са тези психопати, които още държат света в тъмните векове. Леонардо Да Винчи е бил хомосексуалист, ако не бяха хора като него, такива като теб сега нямаше да имат компютър, с който да разпространяват омраза. Между другото, това, което си казал попада под ударите на наказателния кодекс! П.С. Не съм гей, но никой не ми пречи да бъда такъв, какъвто си пожелае. Ако теб те притесняват гейовете, значи е… Виж още »

И.И.
И.И.

Харесал съм те за Жена 🙂

тъй-тъй
тъй-тъй

@ЛГБТ защитник Не ме притесняват гейовете, притеснява ме агресивната гейщина. Хомосексуализмът е психическо разстройство и това е реалността, без значение кой какво оправдание си търси. И къде я видя тая омраза? Какво ли питам, ЛГБТ-тата виждат омраза там, където я няма, използвайки я за мрънкане. И за добавка – не, това което съм казал, не попада под ударите на наказателния кодекс – дрънкаш пълни глупости. А това, че тоя, или оня бил гей не е никакъв довод – по същия начин един педофил може да реши да защитава схващанията си и да претендира за повече права. ПП. Виждаш проблеми там,… Виж още »

тъй-тъй
тъй-тъй

@ЛГБТ защитник
Знаеш, ли, драги ми ЛГБТ защитнико, едва сега забелязах, че в постинга ти има доста повече омраза, отколкото в болшинството от останалите. Друг пропуск – ако хомофобията е психическо разстройство, причинено от латентен хомосексуализъм, то тогава хомосексуализмът, по вашите думи също е психическо разстройство – вие го твърдите, не аз.

Петърчо
Петърчо

Здравей тъй-тъй,
Според СЗО, хомосексуалността не попада в МКБ-10. Тоест, не е патология. Коментарът ти е репортнат.

Иванчо
Иванчо

За същата СЗО хомосексуалността си беше чисто психично разтройство в учебниците на психиатрите до края на 70-те. После под натиск го махнаха от психиатричната клиника.

Некав
Некав

Петърчо, на такива работи народопсихологията ни използва едно словосъчетание, което отговаря на действията ти. Кой те натиска, че звъниш? Мерудията на всяка манджа ли си 😀 Това словосъчетание не е случайно. Нормален човек ще си гледа семейството, или ще се опитва да печели много пари, или и двете. Т.е., ще си гледа работата. Ти защо не си гледаш в твоята паница, а ровиш в чуждата?

Cern
Cern

Това ли са двете единствени интереси на Бай Ганьо?

тъй-тъй
тъй-тъй

@Петърчо
Здравей, Петърчо. Много е кофти да си в един лагер със СЗО, с времето ще го разбереш.

Petar
Petar

Тази „новина“ какво общо има с ИТ новините?

Tim Cook
Tim Cook

Сигурно защото голяма част от важните хора в ИТ сферата са хомосексуалисти, а и допълнително вече има новина за китайските учени, които редактираха гените на прасетата, затова няма да е единствената леко отклоняваща се „новина“? А и кой толкова популярен сайт в България би писал за такава тема… 🙂

аххахахахаххаха
аххахахахаххаха

„Сигурно защото голяма част от важните хора в ИТ сферата са хомосексуалисти“

Кой ти даде тази статистика, господин трол фейк нюз Бултаймс ?

Некав
Некав

Баце, в няколко градчета в Калифорния, де е меката на ИТ има много жендъря. Особено в компании като Алфабет, т.е., Гугъл. Прав е. Това, че тук, в БГ офисите има наркомансъри, зобари и чичковци с кореми и някакви случайни, които не знаят как да си пуснат ИДЕ-то, чули, че от ИТ се изкарват пари, не означава, че другаде е така. Всъщност и тук вече се появяват жендъря по офисите.

Любимец 13
Любимец 13

Поръчкови статия и пручване, целящи да отрекат очевидното от векове. Няма ген ,няма унаследяване ….няма оправдание. Да си обратен е избор ,не съдба.Моля не натрапвайте на нас нормалните вашите отклонения. Затова всеки ще си носи последствията от избора. Статията е вътрешно противоречива и изводите тотално противоречат на резултатите от изследването. Така наречените „заключения“ са само в мечтите на ЛГБТ-талибаните и имат пропагандна цел. Нагла претенция девиантното им поведение да бъде манифестирано и приемано за нормално и едва ли не – природо естествено. „Авторите също така са кореспондирали със застъпнически групи от LGBT общността преди публикуването на резултатите.“ Ясно е кой… Виж още »

Някой си
Някой си

Големия мъж… не обеснявай неща, с които не си запознат и не си изживял. Заради такива изроди като теб първите 20 години се мразех и не можех да де приема такъв какъвто съм. Заради такива злобни изроди като теб имам познати които са искали да сложат край на живота си само и само да приключат коментарите и злобните вметки по техен адрес. Ти ли ще държиш сметка кой какъв е и с кой си ляга. Да не говорим , че съм сто процента повече мъжкар от теб и на държание и да визия. Отклонение било … Братле, радвай се че… Виж още »

Technical
Technical

„Повече мъжкар“, който поема чепове отзад и в устата като жените. Хе-хе-хе! Няма нищо по-грозно от това. Изверг! Ако имаш сестра, заедно ли ви онодват или поотделно?

Бахти
Бахти

Майката природа е направила грешка с теб, ела да ти помогна да я оттървеш от мъките си – Оооо ти големиот Мъжкарь… Педалче смешно!

TNT
TNT

до @Някой си – защо не сложи и ти край на живота си и да ни отървеш от гнусното си съществуване?

И.И.
И.И.

Мъжкар си. Както се вика, директно от мъжкия извор пиеш 🙂

aaa
aaa

Хомосексуалността е широко лансирана в гейсащ като нещо върхово и е насърчавана. Всъщност хомосексуалността е психо болест и няма лечение. Вредна е за човечеството!

Рибентроп
Рибентроп

Хомосексуалността в Русия е широкомащабна, наред с наркоманията, ниската раждаемост, корупцията и дегенератщината. Само, който е живял там, знае най-добре. Това, че се информираш от трол фейк нюз страници не значи, че си наясно с реалната картина.

Da-da-da
Da-da-da

Причината да се насърчава хомосексуалността сред масите е, за да се намали раждаемостта. Планетата е пренаселена.

Technical
Technical

Вродената причина явно не е от гени, а от некодиращата част на ДНК (с регулиращи функции, която не кодира гени) и ще намират още места в генома, а хомосексуалното влияние е доказано и че гейовете могат да влияят на деца, това им е и целта. Отдалече личи на гейовете, че като хора не струват, това са болни мозъци.

Бахти
Бахти

Именно! Достатъчно е само да видиш какъв обратен е начело на най-прогнилата компания в света… 🙂 🙂 🙂

Technical
Technical

Ако не сте забелязали, сред циганите и негрите има по-висок процент гейове, както и всякакви други заболявания заради безконтролното размножаване. Хомосексуализмът е патологично състояние, вижда се отдалече. Има някои сведения, че и токсоплазмозата (паразит от котките) може да доведе до сексуални отклонения като зоофилия и подчинение.

Аман от ненормалници
Аман от ненормалници

Кажете ми с какво ви пречи личният избор на някой, който не е пряко свързан с вас? Не пречи на останалите и не позволявай някой да ви пречи на вас. Искате модели шаблонни да се прилагат на всички ли? Че повечето БГ семейства вечер сядат на масата, като мъжете пият твърд алкохол, жените започват скандали, мъжете ги продължават, минава по някой шамар и за капак го отнасят и децата с по някой шамар. На следващият ден учителите в училищата, които също са преминали през това, крещят на децата като ненормални. Тези деца растат в стрес и като станат на възраст… Виж още »

Technical
Technical

Бай Ганьо е аристократ спрямо гейовете, не ми пречат, но гей-парадите са опасни за обществото, защото целят да зарибяват децата да стават отрепки. Все едно да има парад на наркотиците или на педофилите.
П.С. Не съм удрял жена, но в много случаи жените си го заслужават, защото са грозни вътрешно, а в много случаи и външно.

Technical
Technical

И още нещо: мит е, че българинът е простак и селяк, който яде чесън, лежи и бие жена си, по-скоро жените са простакеси, а гейовете редовно се бият, изнасилват, дрогират, убиват и самоубиват, самоубийствата са най-висок процент сред тях, също и епидемиите от СПИН и всякакви венерически болести.

Аман от пендели!
Аман от пендели!

Ти не си гей, защото нямаш нито жестовете на Мариус Куркински, нито усмивката на Камен Воденичаров, нито парите на Дим Дуков… Ти си най-обикновен педераст! Смучете си миризливите пишоци, ебете се в гъза един друг – никой не ви забранява. Но на вас това не ви стига. Целта ви е друга – да узаконите извращението си и да получите същите права като нормалните семейства. И по-точно – правото да осиновявате деца. Момченца, разбира се. Щото гъзовете ви са като на попско расо ръкава и отдавна вече нищо не усещате, като се ебете един друг отзад. Мечтата ви е да си… Виж още »

Technical
Technical

Именно.

„Барневарн под обстрел: Педофил съветвал социалната служба в Норвегия“
„През април Йо Ерик Бройн е осъден на 2 г. затвор“

Прочети още на: https://www.dnes.bg/notifikacii/2018/09/28/barnevarn-pod-obstrel-pedofil-syvetval-socialnata-slujba-v-norvegiia.389081

Гей
Гей

Аз съм гей и съм против парадите…