fbpx
-0.5 C
София

Един милион роботи ще произвеждат iPhone и iPad в Китай

Най-четени

Тайванската компания Foxconn, която произвежда смартфони и компютри с марките Apple, Sony, Hewlett-Packard и Nokia в своите заводи в Китай, в течение на следващите три години ще замени един милион работници с роботи. Това беше обявено от главния изпълнителен директор на компанията Тери Гоу, съобщава агенция „Ройтерс“.

Агенцията отбелязва, че през последните месеци Foxconn е изправена пред вълна от самоубийства сред работниците във фабриките си. Именно това посочва като причина Гоу за увеличаването на броя на роботите, изпълняващи прости операции, в заводите на компанията.

Анализаторите обаче виждат друга причина за предприемането на тази стъпка. „Ръстът на разходите за работна заплата е ключов фактор. През текущата година този показател е нараснал значително и не смятам, че през следващата година той ще спадне. Ако от Foxconn не направят това, ще им се наложи да преместят фабриките си в друга държава“, заявява експертът от компанията Gartner Си Кей Лу.

„Ройтерс“ на свой ред отбелязва, че посочените причини са само едната страна на медала. Вълната от самоубийства, заляла страната, засегна големи компании като Foxconn, Honda и Toyota. Освен това, постоянните стачки и организираните от синдикатите протести срещу нечовешките условия на труд заставиха работодателите да увеличат заплатите на работещите в заводите служители. Ако това не се бе случило, компаниите можеха да станат обект на нападки от страна на различни правозащитни организации, коментира агенцията.

Сега, изпълнявайки условията на служителите, работодателите се опитват да се измъкнат от тази история и да намалят производствените си разходи до предишните нива.

В момента в заводите на Foxconn „се трудят“ повече от 10 хиляди роботи; през следващата година техният брой ще нарасне до 300 хиляди, а в рамките на три години ще достигне един милион. Броят на хората, работещи в заводите на компанията в Китай, понастоящем е приблизително същият – 1,2 млн. души.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини