Компанията Eyeo, известна преди всичко със своето разширение Adblock Plus за блокиране на реклами, тества онлайн услуга за борба с фалшивите новини.

Уеб-порталът TechCrunch уточни, че засега се предлага бета версията, само за браузъра Chrome. С негова помощ новините се разделят на фалшиви и истински. Проверените източници се отбелязват със зелен цвят. Освен това, след инсталиране, разширението показва малък програмен прозорец с описание на сайта и неговия „рейтинг“ – надежден, вредоносен, кликбайт, сатира, неизвестен и потребителско съдържание.

Оценката на уебсайтовете се дава на базата на данни, събрани от огромния брой класации, рейтинги и онлайн услуги. За в бъдеще е планирано услугата да работи чрез Ethereum блокчейна. По този начин ще се децентрализира процеса на обновяване на базата данни.

Осем това, Eyeo ще представи токените MetaCert, с които ще бъдат награждавани най-активните потребители. По този начин ще се повишава мотивацията на хората да дават отзиви за сайтовете и да поставят оценки. Eyeo подчертава, че няма да използва тази услуга за да си осигурява приходи. Няма да бъдат създавани бели списъци на сайтове, които да не бъдат включвани в рейтингите.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
1 Автори на коментарите
Aymaliev Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Aymaliev
Aymaliev

Какъв ли рейтинг ще получи kaldata?