6.7 C
София

Един съвършен компютър, наистина микро

Най-четени

Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Учени от Университета в Мичиган съобщиха, че са създали първия прототип на информационна система с милиметров мащаб, който може да складира до една седмица с данни. Би могъл да бъде имплантиран в нещо толкова малко, колкото е човешкото око.

Компютърът, наречен чип Phoenix, е малко по-голям от един квадратен милиметър и е бил замислен с цел да контролира очното налягане при пациенти с глаукома. „Това е първата истинска съвършена система с милиметров мащаб”, обяснява Денис Силвестър, професор в Университета в Мичиган и един от учените, работили в този проект.

В компютъра има микропроцесор с ниска мощност, приемател на напрежението, на паметта, фина батерия, слънчева клетка и безжично радио с антена, която може да предава данните към уред за външно четене, разположен близо до окото. Що се отнася до изразходената енергия, компютърът се включва на всеки 15 минути, за да събере и предаде информацията. Като е в режим офлайн през по-голямата част от времето, системата консумира средно само 5,3 nW (нано вата) всеки път, когато заработи. Разполага с фотоволтаична система, която се нуждае от 10 часа светлина във вътрешността или 1,5 часа слънчева светлина, за да се зареди напълно батерията. Радио компонентът на чипа е съвместим с по-голямата част на радио честотите и така предава информацията на четеца. След това данните могат да бъдат използвани в електронно медицинско досие на пациента.

Ще стигнем и до нанометъра

Според учените, микро-компютрите и способността за свързване на безжичните мрежи след време би могла да бъде използвана за наблюдение на замърсяването, цялостта на някои структури, за осигуряване на разумна проследимост на всякакви предмети. „Работата ни е уникална в смисъл, че мислим за съвършени системи, в които компонентите са с ниска мощност и могат да се поберат в чипа”, обяви Денис Силвестър. „Можем да събираме данни, да ги складираме и да ги предаваме. Приложенията за системите с този размер са безкрайни.”

Учените представиха работата си на ISSCC (International Solid-State Circuits Conference) в Сан Франциско. Работата се ръководи от трима членове на преподавателския колектив на департамента за електро- и информационни науки на Университета в Мичиган. Дейвид Блаув, един от преподавателите, обяснява, че когато чиповете достигнат нанометричен размер, тогава стотици компютри ще могат да бъдат качвани на една и съща силициева платка и да се изпълняват различни задачи за наблюдение.

Учените подчертават закона на Бел, който гласи, че съществува нов клас компютри по-малки, по-евтини, който се появява на всеки 10 години. Тази аксиома беше изказана през 60-те години. „През 80-те години се говореше за персонални компютри, през 90-те видяхме внезапната поява на преносимите компютри, а началото на второто хилядолетие смело се ориентира към смартфоните, следващото десетилетие със сигурност ще бъде времето на нано-компютрите”, заключават учените.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини