Специалистите от британския проект Hands Free Hectare извършиха пълен цикъл селскостопанска работа с помощта на роботи, без пряко участие на човека. Хората са наблюдавали и управлявали процеса дистанционно.

Автоматизацията на селскостопанската работа е много актуална сфера за развитие на роботехниката. Досега за тази цел се използваха сложни автоматизирани комплекси, които задължително трябваше да се наблюдават и частично управляват от хора. Но най-новите технологии за безпилотно управление достигнаха и селското стопанство.

Британският проект Hands Free Hectare показа, че вече е възможно на практика пълното автоматизиране на селскостопанската работа. Използван е безпилотен трактор и безпилотен комбайн, които са извършили целия цикъл – от оран и засяване до прибиране на реколтата.За наблюдението на тяхната работа са използвани малки роувъри, които събират образци от почвата, измерват температурата и влажността, както и дронове, наблюдаващи от въздуха растежа на различните култури и работата на роботите.

Реколтата е добра и е прибрана успешно. Специалистите набелязаха някои недостатъци, които при следващата реколта ще бъдат оправени. Така например, тракторът не се движи точно по права линия при засяването на реколтата. И още, доста време се губи при смяната на инвентара на трактора. Също така, наблюдението с помощта на дрони не е много лесно, но е възможно.

Проектът бе напълно успешен, реколтата бе отгледана и прибрана, забелязаните грешки ще бъдат отстранени.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари