Една от най-големите криптовалути е на крачка от това да бъде елиминирана

5
3048

Американска комисия за ценни книжа и борси (SEC) завежда дело срещу Ripple. Това е компанията, която стои зад една от най-големите криптовалути – XPR. Делото е срещу компанията, изпълнителният директор Брад Гарлингхаус и президента Крис Ларсен.

Обвинението е, че Ripple е нарушила федерален закон за ценните книжа чрез продажба на XRP на индивидуални инвеститори

Доводът е, че XPR попада в класификацията на инструмент от вида ценна книга, който е предназначен за извличане на печалба за инвеститора. Ако XPR беше класифицирана като валута или средство за размяна, ситуацията щеше да е друга.

С липсата на подадена декларация за регистрация като ценна книга или искане за освобождаване от нея, Ripple нарушава множество раздели от Закона за ценните книжа от 1933 г., твърди официалната жалба.

„След многогодишно нерегистрирано предлагане на ценни книжа, Ripple набира поне $1.38 милиарда чрез продажбата на XPR. Не е предлагана финансова и управленска информация, която по принцип се вписва в декларации за регистрация и последващи периодични и текущи декларации“, обясняват от SEC.

Регулаторът отправя обвинение и за използване на средства, генерирани от продажбата на XRP, за създаване на изкуствени методи за употреба. Целта е била те да се използват като аргумент за класифициране на актива като валута, а не като ценна книга.

„Ripple използва тези пари за финансира своите операции или пълния размер на плащанията си към други лица и организации, които да подпомогнат усилията на компанията за разработване на „начини за употреба“ на XRP и поддържане на вторични пазари за търговия с XRP“, добави регулаторът.

Смята се, че организацията е създала „информационен вакуум“, който позволява на Гарлингхаус и Ларсен да се превърнат в кукловоди на пазара. Те са предоставяли само избрана информация на бъдещи инвеститори.

Новината изпрати цената на XRP до $0.3 за брой, елиминирайки без време над 1/3-та от пазарната капитализация

Може ли XRP да бъде свалена от пазара?

Въпреки че само две американски борси за криптовалути (CrossTower и Beaxy) са премахнали от листите си XRP досега, има опасения, че скоро ще могат да последват множество големи борси. Това ще направи криптовалутата ефективно невъзможна за търгуване в САЩ, а съществуващите XRP притежания ще станат почти безполезни.

Ако SEC успее в делото си, борсите, които продължат да предлагат XRP, ще трябва да се регистрират като борси за ценни книжа или да бъдат наказани.

Експерти смятат, че всичко това реално ще елиминира ликвидността, а цената ще отиде още надолу

Това, което донякъде успокоява обществеността към момента е, че делото ще се проточи и ще е много сложно като казус. Поне в краткосрочен план едва ли ще се стигне до масово делистване. Цената обаче няма как да остане неповлияна.

Гарлингхаус от началото твърди, че XRP не трябва да се третира като ценните книжа. Той описва делото като атака срещу цялата крипто индустрия и американските иновации, предават от TechRadar.

В документът, който служи като отговор на обвинението, Ripple определя теорията на SEC, че XRP е инвестиционен актив като грешна. Според организацията това се доказва от фактите и законите. Игнорира се икономическата реалност, че XRP е, и от много време е била, дигитален актив с напълно функционираща еко система и реална употреба.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари