Едни и същи емотикони в различните операционни системи могат да предизвикат противоположни емоции

2
582

Емотиконите са много популярно средство за изразяване на емоции в чата и съобщенията. Американски специалисти разкриха, че емотиконите на различните операционни системи изглеждат по друг начин и могат да объркат потребителите.

 

В различните платформи и социални мрежи емотиконите се различават. Така например, притежателят на iPhone и iPad в приложението за Twitter може да изпрати едни изображение, а потребителят с Android да види други. Тези разлики могат да доведат до неразбиране на хората. Тестовете на американските учени показаха, че съществуват минимум 10 версии на всеки емотикон.

 

Това което ще се покаже на екрана зависи от операционната система с която работи потребителя. Ако от устройство на Apple се изпрати емотикона „усмихнато човече“ на притежател на устройство на Samsung, двамата ще видят съвсем различни изображения. Но различни картинки могат да видят и потребителите с една и съща ОС.

 

Като пример учените избрали емотикон с оголени зъби и съставили анкета, в която анкетираните трябвали да оценят настроението по скала от -5 (изцяло негативно) до +5 ( изцяло позитивно). 70% от хората са го поставили в негативната зона (-3), а цели 27% са счели, че това е позитивен емотикон.

 

Специалистите стигнаха до извода, че емотиконите се възприемат по различен начин заради разликите в наклона на веждите, сенките върху лицата и други дребни детайли. Препоръчва се стандартизиране на емотиконите за всички операционни системи.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари