fbpx
1.4 C
София

Едно по-различно интернет кафе

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Хелзинки е световната столица на дизайна за 2012 година и благодарение на това вече няколко месеца се радваме на ексцентричните проекти на различни скандинавски художници, архитекти, инженери и всякакви други ентусиасти. Но как бихте се почувствали, ако докато си пиете кафето изведнъж видите как столовете и масите около вас се движат нагоре и надолу? Това може да ви се случи във финландската столица, ако попаднете в първото в света кафене с дистанционно управление.

Идеята за кафене, контролирано през интернет, дошла на шведската агенция Perfect Fools. Шведите решили да я приложат за два месеца като едно от събитията, свързани с избирането на Хелзинки за световна столица на дизайна, създавайки Kauko.

„Искахме да покажем на хората какво влияние има дизайнът върху тяхното ежедневие“, казва Тони Сайдак за официaлния блог на Nokia. „Открояването на добрия дизайн е много по-лесно, след като се демонстрира колко лош може да бъде той всъщност!“

На сайта www.youdesign.fi хората могат да контролират атмосферата, музиката и осветлението в кафенето, както и височината на масите и столовете. След това могат да гледат начина, по който хората реагират чрез няколко камери, предаващи на живо.

„Това е забавно“,признава Тони Сайдак, „но също така показва, че вашите столове може да са зле проектирани, например да бъдат твърде високи и това да съсипе цялото преживяване.“
Близо шест месеца били необходими, за да се проектира и конструира кафенето. „Самото кафене е построена в Дания и го докарахме тук, но имахме много трудности преди това,“ казва Сайдак.“Трябваше да се създаде онлайн система за изчакване, в случай че има много хора, опитващи се да настроят височината на един и същ стол или да променят музика по едно и също време, а и трябваше да се конструират наистина тихи пневматични столове. Трябваше да съберем доста технология в малко пространство.“

Perfect Fools планират да посетят и други държави със своето кафе Kauko. Не се знае дали България ще бъде една от тях, но това не пречи да се замислим как бихме реагирали на нещо подобно. А как реагират финландците – вижте в следващото видео.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини