Едуард Сноудън публикува нови документи, които показват, че Агенцията за национална сигурност на САЩ в последно време извършва много активен мониторинг на биткойн блокчейна и се занимава с идентификацията на потребителите от тази разпределена мрежа. Информацията е на The Intercept.

Отбелязва се, че интересът на АНС се разпростира много по-далече от публичния регистър на биткойна. Така например, агенцията анализира глобалния интернет трафик и използва специализиран софтуер за борба с анонимността на потребителите Според един от новите документи на Сноудън, АНС събира личната информация на потребителите, включително данните за акаунтите, паролите, идентификаторите на компютърните устройства и други.

Следенето на биткойн потребителите е започнало още през 2013 година в рамките на програма с кодово име OAKSTAR. Новите документи хвърлят светлина и върху още един отдел – MONKEYROCKET, специално създаден за мониторинг на различните криптовалути. В един от документите се казва, че аналитиците на SSG11 са получили маса полезна информация благодарение на MONKEYROCKET, даваща възможност за проследяване изпращачите и получателите на биткойни.

Стана ясно и че за получаване на данните на биткойн потребителите, АНС използва и системата XKeyScore – мощна международна инфраструктура за мониторинг на Глобалната мрежа.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

19 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари