fbpx
6.8 C
София

Едуард Сноудън е използвал Linux-дистрибуцията TAILS

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Когато Едуард Сноудън за първи път се появи пред камерите през лятото на миналата година, мнозина обърнаха внимание на неговия лаптоп с лепенки, изобразяващи системата за анонимен достъп в Интернет Tor и фондацията EFF. Сега стана известно, коя операционна система е инсталирана на неговия лаптоп: това е Linux-дистрибуцията с много висока степен на защита  TAILS (The Amnesic Incognito Live System), базирана на Debian.


TAILS е особено удобна за зареждане от оптичен диск или от флаш-памет и съдържа вече вграден всичкия необходим софтуер за безопасна работа в Интернет. Автоматично се стартира Tor, GPG за шифроване на пощата, OTR-чат, мениджъра на пароли KeePassX и други програми, специално модифицирани за осигуряване на максимална безопасност. Тази ОС е специално проектирана по такъв начин, че да не запазва нищо в постоянната памет, работи се изцяло с оперативната памет, която след приключване на работа се изтрива с помощта на sdmem, за да се изключи възможността за прочитане на нейното съдържание от наскоро изключен компютър. Графичният интерфейс може да имитира Windows XP, за да не се предизвикват излишни подозрения.

Сноудън е накарал да използва TAILS и Глен Гринуълд, журналистът от The Guardian, на когото изпращаше секретните документи от АНС и който неотдавна получи „Пулицър“ за тези публикации.

След около месец трябва да излезе версия 1.0 на дистрибуцията TAILS, което се счита за най-голямото събитие в историята на този проект.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини