Вчера ви съобщихме, че Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения срещу бившия държавен агент и журналист Едуард Сноудън за новата му книга „Постоянeн запис / Permament Record“, тъй като според тях Сноудън трупа богатство на гърба на американската нация от продажбите на мемоара си, а освен това не е поискал разрешение от правителството за публикуване на класифицираната информация, която книгата му съдържа. Адвокатът на Сноудън постави под въпрос конфиденциалността на разкритата информация, като според него тя отдавна е известна на всички и не представлява заплаха за националната сигурност на САЩ.

Изявлението пред CBS News

Едуард Сноудън излезе с изявление, в което признава, че е нарушил закона, като е публикувал чувствителна информация в книгата си, от шпионажа му на Агенцията за национална сигурност на САЩ през 2013 г. Вместо това той казва, че трябва да има изключения за течовете, които разкриват информация в полза на обществото.

Сноудън затвърди тази си позиция в интервю за CBS News в понеделник. Бившият федерален агент беше обвинен още през 2013 г. за нарушаване на Закона за шпионажа и оттогава живее в изгнание в Русия. Сноудън заяви пред CBS News, че ако се завърне в САЩ, ще бъде принуден да се изправи пред съдебен процес, който според него ще бъде затворен за обществото и съдебните заседатели няма да могат да преценят обективно действията му.

„Според мен честните, обективни и отворени процеси, са основно човешко право, което всеки американец трябва да изисква. Не може хората да бъдат хвърляни в затвора, без обстоятелствата около действията, за които ги обвиняват, да бъдат преценени в целия им контекст и цели.“

Интервюто е от вчера, в същия ден, в който новата книга на Сноудън тръгна в продажба в Amazon и Министерството на правосъдието му повдигна обвинения. В мемоарът си, Сноудън разкрива информация за политики на ФБР и ЦРУ за подслушване на телефоните и масово наблюдение на онлайн комуникацията на журналисти и други обществени личности.

Американската Агенция за национална сигурност не отговаря на искане за коментар.

Обвиненията срещу Сноудън, предизвикаха обществен дебат относно използваните инструменти за наблюдение и шпионаж от страната на правителството на САЩ. Събирането на телефонни записи беше забранено през 2015 г., но според доклади то е прекратено едва в началото на тази година, като администрацията на Тръмп се бори за повторно легализиране на събирането на телефонни записи.

Разкритията също помогнаха за повишаване на чувствителността към неприкосновеността на личния живот и правата на потребителите в технологичната индустрия. Много компании се бориха срещу политиката на разузнавателните държавни агенции на САЩ и органите на реда да изискват от компаниите да разкриват потребителска информация.

Има ли Русия интерес от разкритията на Едуард Сноудън?

Сноудън заяви пред CBS News, че руските агенти се стремят да получат сътрудничеството му в разкриването на защитена информация, но той отказва, като смята, че въпросният руски интерес е породен от вражеска настроеност към САЩ.

„Казах им – вижте, това няма да стане. Нямам никаква информация за разкриване.“, казва Сноудън. Той добави, че е унищожил всякаква информация, която е имал, преди да пристигне в Русия.

Също така в репортажа, журналистът каза, че не иска помилване или опрощение. През 2016 г. историята на Сноудън беше продуцирана като холивудски филм, а три различни организации за защита на човешките права, включително и юридическата агенция ACLU, поискаха от президента Барак Обама да го помилва. Искането дори се е сдобило със собствен уеб сайт.

В сайта се казва „Докато Обама не помилва Сноудън“, като кампанията за помилване е успяла да събере подкрепата на повече от 1 милион души, които смятат, че журналистът заслужава нещо повече от живот в изгнание, с цел да избегне години в затвора.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари