Едуард Сноудън номиниран за Нобеловата награда за мир

0
38

Човекът разкрил мръсните тайни на Американската агенция по сигурността (NSA) Едуард Сноудън бе номиниран за тазгодишната Нобелова награда за мир. Номинацията бе предложена от двама членове на норвежкия парламент, които изтъкнаха приноса на Сноудън към „възстановяването на баланса между легалната нужда на всяка една страна от надеждно разузнаване с цел запазване на сигурността и, от друга страна, на индивидуалната свобода на гражданите“.

Въпросните норвежки депутати – Бард Вегар Солхйел и Снорре Вален – са съгласни, че с действията си Сноудън е „накърнил сигурността на няколко нации за съвсем кратко време“, но са категорично, че всичко, което се случи след разкритията му е допринесло за установяването на „повече мир и сигурност в света“.

Сноудън ще бъде само един от номинираните за тазгодишната Нобелова награда за мир. Много хора от цял свят, сред които политици, членове на международни съдилища, професори и предишни носители на наградата, могат да предлагат кандидати за тази престижна награда. Обикновено имената на номинираните са пазят в тайна 50 години, но в този случай изглежда е направено изключение.

Някои издания отбелязаха колко иронично ще е Сноудън да спечели същата награда, която през 2009 година бе присъдена на Барак Обама. Що се отнася до мнението на американския президент, то не е нито крайно, нито особено ясно. Наскоро Обама сподели пред американската преса, че положителният резултат от действията на Сноудън е много по-малък от вредата, нанесена върху националната сигурност. Според президента, Сноудън е можел да направи разкритията си и по друг начин.
0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари