Едуард Сноудън: „Съдебният иск срещу мен е добра новина за биткойна“

22
1095

Бившият служител на Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ Едуард Сноудън намекна, че е готов да прехвърли всичките си финансови средства в биткойни, за да избегне тяхното конфискуване от страна на американските власти.

След като получи убежище в Русия Сноудън публикува мемоарите си в книгата Permanent Record. А вчера министерството на правосъдието на САЩ подаде граждански иск срещу Сноудън и го обвини в нарушаване на една от клаузите на сключения договор между него и ЦРУ и АНС. Това е стандартна точка от всички договори на държавните служители в тези институции, която има за цел да предотврати изтичането на разузнавателна информация. Според американските власти авторът е трябвало предварително да съгласува с тях текста на книгата.

„Разузнавателната информация трябва да защитава нашата нация, а не да се използва за лично обогатяване“ – каза Дж. Захари Тервлингър (G. Zachary Terwilliger), американски прокурор за западна Виржиния, в офиса на който бе подаден искът.

Но това Сноудън отговори по следния начин: „Аз дадох клетва не на правителството на САЩ, а се заклех да спазвам американската конституция. Това е основният конфликт: трябва ли да се спазва клаузата за неразгласяване на секретна информация, когато правителството нарушава конституцията“.

Малко по-късно Сноудън каза, че това събитие може да направи неговата книга тотален бестселър. Той добави, че случилото се е много добра новина за биткойна.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
22 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари