fbpx
16.8 C
София

Езиковият модел GPT-5, който се очаква да излезе тази година, може да направи ChatGPT неразличим от човека

Изкуственият интелект поражда сериозни опасения относно възможните последици от предоставянето на толкова голяма власт на технологията

Най-четени

Твърденията на технологичния предприемач и разработчик Сики Чен, че GPT-5 „ще“ постигне изкуствен общ интелект (AGI) до края на тази година, предизвикаха вълнение в света на ИИ.

Ако твърдението е вярно, този напредък в технологията на ИИ може да има сериозни последици.

„Казаха ми, че GPT-5 трябва да завърши обучението си през декември тази година и че OpenAI очаква той да постигне AGI.“

написа Чен в Twitter в понеделник

Това означава, че с ъпгрейд на GPT-5, генеративният ИИ може да бъде неразличим от човека.

Междувременно Чен коментира, че не иска да каже, че постигането на AGI с GPT5 е консенсусно убеждение в рамките на OpenAI, „но не малко хора вярват, че ще се стигне дотам“.

Способността на ИИ да научи и разбере всяка задача или концепция, която хората могат, се нарича AGI, докато ИИ се отнася до машина, която може да изпълнява конкретни задачи. AGI е по-високо ниво на изкуствен интелект, което не е ограничено до конкретни задачи или функции.

От друга страна, AGI може да повиши производителността чрез ускоряване на процесите, базирани на ИИ да освободи на хората от повтарящи се и еднообразни задачи.

Предоставянето на толкова големи правомощия на ИИ обаче може да има непредвидени и дори отрицателни последици. Това може да направи възможно изключително убедителни ботове, подобни на човекоподобни да се разпространяват в платформите на социалните медии, което ще даде възможност за скрито разпространение на вредна дезинформация и пропаганда.

Последици от властта на изкуствения интелект

Чен цитира неотдавнашния туит на Йохи Накаджима, в който той описва експеримент свързан с изкуствен интелект, който донякъде „му взривява ума“.

В експеримента на ИИ се задава цел за създаване на следващата му задача и той продължава да генерира и пренарежда собствения си списък със задачи, докато ги изпълнява.

Въпреки че този експеримент засега е свързан само с търсенето, Чен вярва, че с мощта на плъгините за чатботове и GPT-5 „сме много по-близо“ до постигането на AGI, отколкото много хора вярват.

AGI поражда сериозни опасения относно възможните последици от предоставянето на толкова голяма власт на подобен на ChatGPT инструмент.

В сряда Илън Мъск и над хиляда други технологични лидери и изследователи предупредиха, че развитието на ИИ може да ускори разпространението на фалшива информация и пропаганда и че спирането на всякакъв напредък отвъд GPT-4 би било в интерес на човечеството.

„Призоваваме всички лаборатории за изкуствен интелект незабавно да преустановят поне за шест месеца обучението на системи за изкуствен интелект, които са по-мощни от GPT-4. Тази пауза трябва да бъде публична и проверима и да включва всички ключови участници.“

„Ако такава пауза не може да бъде въведена бързо, правителствата трябва да се намесят и да въведат мораториум.“

се казва в писмото

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини