Езиков пакет на индиански език вече е достъпен за Windows 8

0
69

Microsoft пусна езиков пакет за Windows 8, който превежда операционната система на езика чероки. Той се използва от американски индианци, които живеят в югоизточната част на Съединените щати. Въпросният език се говори от двайсетина хиляди души, концентрирани в три от щатите, съобщи Neowin.

Производителите на софтуер често пренебрегват индианските племена и в случая Microsoft прави реверанс към тях, съдействайки за опазването на тяхната идентичност.

Преводът на интерфейса в новата система е извършен с помощта на доброволци и включва 180 хиляди думи. За завършването му са били нужни цели 18 месеца. Сега пакетът е готов и може да се използва от всеки, който иска да използва Windows 8 на чероки. Превеждането е срещнало някои проблеми, тъй като част от думите, използвани в операционната система нямат аналог на чероки.

Новото попълнение е от фамилията на ирокезките езици и се използва от най-цивилизованите и интегрирани индианци в САЩ.

С пускането на езиковия пакет за Windows 8 не приключва работата по интеграцията на индианския език. Подготвя се версия на чероки и за излизащия през следващата година офис пакет Microsoft Office 2013.

По-малко от 10% от народа на чероки може да говори родния си език и затова постоянно се полагат усилия за спасяване на загиващата индианска култура, която скоро може да бъде напълно претопена.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари