Езикът за програмиране Swift на Apple вече е с отворен код

0
323

Apple спази обещанието си да направи Swift език за програмиране с отворен код. Производителят на айфони представи и специален уеб-сайт, който да бъде нещо като център на Swift-обществото.

 

Програмният език Swift на Apple през последните години стана много популярен сред програмистите и вече заема достойно място в рейтинга на най-добрите езици за програмиране. В началото на тази година Apple обеща, че Swift ще бъде с отворен код и сега спази обещанието си.

С помощта на Swift могат да се пишат приложения за iOS, OS X, и watchOS. Кодът на Swift е открит според правилата на Apache 2.0 лиценза и е публикуван в Github, заедно с пълния комплект софтуерни инструменти.

 

Swift се базира на свободния проект LLVM. За осигуряване на висока производителност, сорс-кодът на Swift се компилира в машинен код, който се изпълнява с 30% по-бързо от кода на Objective-C. Програмният език Swift е наследил най-добрите елементи на езиците C и Objective-C, а кодът на Swift може да се смесва с код на С и Objective-C. Swift може автоматично да разпределя паметта и има вграден контрол срещу препълването на масивите и променливите, като по този начин се създава много бърз и безопасен код.

Версията на Swift за Linux не използва библиотеката Objective-C Runtime и може да се използва в среди, където няма поддръжка на Objective-C. Стандартната библиотека на Swift предоставя унифициран API, общ за Linux и OS X.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари