fbpx
7.1 C
София

Екранното въвеждане на пароли ще се обезопаси с множество курсори

Най-четени

Японски учени са предложили нов начин за защита срещу кражба на пароли и PIN-кодове, които се въвеждат на екрана с помощта на виртуални клавиатури. Идеята се състои в използването на множество курсори.

Екранните клавиатури за набор на пароли се предлагат от много уеб сайтове. Смята се, че въвеждането на код от такава клавиатурата е по-безопасно, отколкото от физическа, защото той няма как да бъде прихванат от зловреден софтуер – „клавиатурни шпиони“.

Риск от кражба, обаче, съществува. Паролата може да се проследи по движението на мишката или от човек, стоящ зад потребителя, или от програмата, „обучена“ да прави скрийншоти.

За да се сведе до минимум риска, изследователи от Японската агенция на науките и технологиите предлагат да се увеличи броя на курсорите на екрана по време на въвеждане на паролата. Курсорите могат да бъдат от пет до двадесет (колкото повече, толкова по-добра защита).

Истински се явява само един от многото курсори, а останалите са фалшиви, движещи се по екрана в случайни направления. Разработчиците твърдят, че потребителят лесно може да различи истинския курсор, докато за околните това би било непосилна задача.

Екранните клавиатури понякога сами по себе си са снабдени с допълнителна защита. Например, цифровите бутони на тях могат да бъдат поставени в произволен ред (след числото 3 може да бъде 9), с цел объркване на странични наблюдатели и зловреден софтуер.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини