Експанзия в Европа: Tesla подготвя европейска версия на Model 3

42
2172

Tesla възнамерява съвсем скоро да излезе със своите електромобили на европейския пазар. От тази седмица компанията започва да демонстрира своя електромобил на автомобилните изложби в Европа. Покани за посещение на изложбите получиха клиентите, направили предварителна поръчка за закупуване на Model 3. Интересно е, че според Дрю Бенети (Drew Bennett), отговарящ за глобалната инфраструктура на зарядните станции в Европа, европейската версия на Model 3 ще поддържа европейския стандарт за бързо зареждане CCS (Combined Charging System).

Уеб порталът Electrek съобщи, че Tesla ще представи Model 3 по време на автомобилното изложение в Париж, което ще протече от 14 до 29 ноември. Покани са получили клиенти и компании от Испания, Норвегия, Германия, Белгия, Португалия, Швейцария, Италия, Австрия, както и от Китай и Япония.

Илън Мъск успя да се справи с „производствения ад“ и това лято Tesla започна да произвежда по 5000 електромобила седмично. А с демонстрацията на Model 3 в Европа, Tesla заявява, че всички проблеми вече са история и компанията е готова да произвежда своите неособено скъпи електромобили и за други пазари, освен американския.

Според тази информация, Tesla ще модернизира всички свои зарядни станции в Европа и ще им добави CCS конектори.

42
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
35 Отговори на коментарите
25 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
25 Автори на коментарите
НадблюдателВасилЖороPeshoМаречков Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
анонимен
анонимен

Плюенето да започне сега!

азз
азз

Прекрасни коли са…. за съжаление – прекалено скъпи.

Kofti Petrov
Kofti Petrov

плащайки бензин по 2-3 лева си заслужава инвестицията 🙂

я да сметнем...
я да сметнем...

Нова теслА – $40 000 = 68 000 лв. Прилична кола втора ръка – 5000 лв. Разлика в цената – 63 000 лв. Разход на бензинова колата – 8 на 100, значи 20 лв. Ако караш по 1000 км месечно – разход за бензин 200 лв. 63 000 / 200 = 340 / 12 = 28.3. Значи след 340-тия месец, т.е. след 28-мата година вече си на плюс… Но само ако не те изплющят на 10-тата година с още $10К за нови батерии на теслАта, щото литиева батерия, която да работи повече от 10 години, не съществува… Какъв е изводът?… Виж още »

Бакалски сметки
Бакалски сметки

Чакай сега, сравнението не е изобщо подходящо. Сравни поне с кола от същия ценови клас (нова). Ти сравняваш кола за 5000лв. от 2000 година. Тази кола (както ти го представяш) след 10 години ще е изяла много повече от 10к за ремонти. Ще продължаваш да я ремонтираш всеки месец и винаги ще се возиш в кола от 2000 година. Затова си има стандарти. Не всеки гледа най-евтиното. Някои са готови да платят по-високата цена за да ползват по-добър според тях продукт. И аз не харесвам все още ел.колите, струват ми се прекалено опасни при произшествие, но има хора, които си… Виж още »

я да сметнем...
я да сметнем...

БалКАНски сметки 😉 За България кола за 5000 лева е лукс! Общото правило е, че колата ти трябва да струва от 3 до 6 месечни заплати, за да можеш да я поддържаш без проблеми. При средна заплата 700 лв у нас разумният човек си купува кола за около 3000 лв. И я кара без никакви проблеми в следващите 10 години, харчейки годишно по 300-400 лв за профилактика и ремонт. Нови коли за по 60-70 бона си вземат само назначените милионери и перачи на евро-фондове, мутро-мафиотите – примерно пласьори на наркотици или сводници или абсолютно безмозъчните гъзари, които теглят кредит, купуват лъскаво… Виж още »

Агенция "Га-Га"
Агенция "Га-Га"

Ама верно балкански сметки си направил 🙂 Купих си втората нова кола в живота за 58 000 при заплата 5000 и да ти кажа, че не пасвам на нито един от твоите профили на хора. В ИТ има хора с доста по-големи заплати от моята. Нямам време да се занимавам с нищо друго по колата освен обичайните технически прегледи и смяна на масла/филтри на 25-27 000 км. Електричките трябва да се насочат към масови градски коли (каквато също имам), защото никой нормален човек няма да тръгне на дълъг път и да виси на разни станции на всеки 300-400км. Докато не… Виж още »

Агенция "Да-Да"
Агенция "Да-Да"

Да бе, и аз миналата седмица си смених Тестароса-та с Вейрон, че нещо не ме кефеше времето, за което се ускорява от 200 до 300… 😀 За информация – реални ЗАПЛАТИ от 5000 лева в Бъгария няма! Такава „заплата“ можеш да вземаш само ако си бушон, който прикрива злоупотреби – примерно на длъжност управител на „Кауфланд“, който подписва всички документи, с които собствениците си узаконяват далаверите. Само че – нали знаеш каква е функцията на бушона? Има собственици на фирми, които имат и по-високи месечни доходи. Само че ако си изкарват парите с труд, а не с далавери, те отлично… Виж още »

Венци
Венци

Добър програмист в България взема от 4000+, може и 8000 да го докра – ЧИСТО. Тъйче без да си запознат с материяата говориш.

Агенция "Га-Га"
Агенция "Га-Га"

Да бе то и жирафи няма според шопа в зоопарка ама да ти кажа ИМА !
Та пич имам 20 години стаж в ИТ и смея да твърдя, че знам какво е положението.
Да си жив и здрав и ти пожелавам и ти някой ден да взимаш толкова, че и повече. Просто вярвай и работи. Трудно е, но е постижимо

Радо
Радо

Аз преди 10 години си купих чисто нова кола за 15 000. На петата година я продадох и с парите депозирах нова кола за 35 000 лева . В момента колата ми е на 5 години и изчаквам да видя кога ще докарат на добра цена електрички със поне 450км за зареждане и ще си купя такава на цена до 45-50 000. Ще продам тази която имам в момента и ще дам парите за депозит за новата. Обикновен работник съм. Не попадам в нито една от изброените от теб по-горе категории……!!!! За всеки влак си има пътници и за всеки… Виж още »

реалист
реалист

До „я да сметнем…“
Бедняче, ясно, че гроздето ти е кисело, но не преписвай собствената си мизерия на всички българи. Много хора са си купили нов автомобил без да са мафиоти, а защото бачкат честно и по правилата. На тези хора уменията са значително над твоите и затова получават прилични заплати.
Сравнява чисто нов електромобил с щайга на 15 години за 3-5 хил. лева, защото щайгата му била по джоба. ХАХАХА

Да не си объркал ника си?
Да не си объркал ника си?

Реалист съм аз, защото разсъждавам съобразно реалността в България. Тези, дето си купуват нови коли, са или мафиоти, или перачи на пари. А, да, извинявай – може и да са реститути или синчета на такива. Но при средна заплата 680-700 лева няма как с честен труд да си купиш кола за над 50 бона! Отделен въпрос е, че дори ти да караш нова теслА, а аз – 19-годишната си щайга, ако тръгнем заедно от София за морето, аз вече ще си пека задника на плажа, докато ти обикаляш Велико Търново с електричката да търсиш зарядна станция. Или ти свиркат някъде… Виж още »

Pesho
Pesho

Ахаха аз даже се учудвам че колегата Балканска сметка не е писал че колата от 2000 година е Дизел, Баварец.

я да сметнем...
я да сметнем...

БaлKAHcĸи cмeтĸи 😉 Зa Бългapия ĸoлa зa 5000 лeвa e лyĸc! Oбщoтo пpaвилo e, чe ĸoлaтa ти тpябвa дa cтpyвa oт 3 дo 6 мeceчни зaплaти, зa дa мoжeш дa я пoддъpжaш бeз пpoблeми. Πpи cpeднa зaплaтa 700 лв y нac paзyмният чoвeĸ cи ĸyпyвa ĸoлa зa oĸoлo 3000 лв. И я ĸapa бeз ниĸaĸви пpoблeми в cлeдвaщитe 10 гoдини, xapчeйĸи гoдишнo пo 300-400 лв зa пpoфилaĸтиĸa и peмoнт. Hoви ĸoли зa пo 60-70 бoнa cи взeмaт caмo нaзнaчeнитe милиoнepи и пepaчи нa eвpo-фoндoвe, мyтpo-мaфиoтитe – пpимepнo плacьopи нa нapĸoтици или cвoдници или aбcoлютнo бeзмoзъчнитe гъзета, ĸoитo тeглят ĸpeдит, ĸyпyвaт… Виж още »

Тесла НЕ Е скъпа, ЕСССР я оскъпява
Тесла НЕ Е скъпа, ЕСССР я оскъпява

Именно затова Тръмп е прав, че социалистическия Евросъветски съюз трябва да премахне импортните такси за американски коли, както и социалистическия европейски VAT, който е отделно националното ДДС.

Смятайте колко нашата комунистическа кочина, кейсиянистко-социалистическия ЕСССР бъхти отгоре цената на всяка американска стока само и само антипазарно да се опита да си пробута своето.

Обърнете се към комунистите в ЕС, онези, които създават планова икономика пред очите ни и ни обричат!

Ама моля ти се!
Ама моля ти се!

Как ще е скъпа теслата? Това $40К пари ли са? Ти сигурно по толкова оставяш месечно само на любимия си просяк, като ходиш всеки ден на работа в кабинета си на Уолстрийт… 😀

gad
gad

Чудно сравнение. Може ли и едно на чук и хидравлична преса?

Радо
Радо

Е добре де , защо сравняваш нова със стара кола?!!?!?
Ето ти едно много по НОРМАЛНО сравнение.
Сравнявам VW Пасат със Тесла 3. Горе долу в един клас ги слагам с извесни ограничения разбира се:
Нова Тесла – 68 000 лева.
Нов Пасат – 54 000 лева.
Разлика 14 000 лева.

Разход за бензин 200 лева на месец
Разход за зареждане на Теслата – 30 лева ма месец

Разлика 170 лв.
Разликата между двете е 14 000 / 170 = 82 /12 = след 7-8 месеца ще си наваксал разликата!
Останалото е бакалски сметки!

я да сметнем...
я да сметнем...

Не сравнявам нова със стара кола. Сравнявам кола с ДВГ с оптимална цена и електричка с оптимална цена, които могат да се намерят на пазара днес. Ако можеш да си купиш тесла втора ръка за 5-6 или дори за 10 бона, но със запазени батерии, щях да се съглася, че покупката има смисъл. Но в държава със средна заплата 650-700 лв да се говори за купуване на нова кола за над 50 бона с честен труд е просто смешно!

Kofti Petrov
Kofti Petrov

до сметкаджията: що не си купиш едно магаре за 500 лв и като имаш разход на година 200 лв за слама ще си на супер далавера, ако е женско – на 2-3 години ще продаваш по едно магаренце и ще си на + … аман от разбирачи и дървени философи…

Той
Той

Ама статията е за Европа, не за България. А и не смятам, че като са мислели теслата, някой е включвал България в сметките

Маречков
Маречков

Радо много си прав! Но освен бензина или дизела, повечето хора забравят да добавят и данъците за колата. Електричките са освободени от данък, винетка също и безплатно паркират в синя и зелена зона! Така, ако прибавим в сметката и това в дългосрочен план електрическата кола се изплаща още по-бързо от бензиновата! Като се сметне общо и горивото и данъците и винетките, например за 5-6-7 години, се оказва, че везните се накланят посока Теслата!

Васил
Васил

не искам да се заяждам, но сигурно това са 7-8 години? плюс това се забравя нещо важно в тази сметка (или аз греша) – но за да я зареждаш тази кола ти трябва зарядна станция, която не е включена в цената, а и в районите с блокове ми е интересно къде ще бъде поставена. Ако си в къща го приемам, че ще е в двора. Другите въпроси са, защо решихте, че колата струва 40 000 долара, като стартовата цена на tesla 3 е 46 000 долара без ДДС?

Dave
Dave

Забрави да споменеш „дребните работи“
– Масла , Антифриз, Ремъци, ролки, дискове, накладки (теслата изкарва с едни накладки целия живот на колата понеже не спира с тях), акумулатори, свещи, горивен филтър, филтър на двигателя и много много още неща които леко си забравил

Жоро
Жоро

Нова тесла 68000 взимаш я и директно почваш да се возиш безплатно , може и в къщи да я зареждаш (така и така си плащаш тока) , може и на работа и т.н. Няма поддръжка ,няма синя зелена зона , няма данък.Няма какво да избиваш.След 10 години ако случайно трябва да сменяш батерии вече ще са по 100 лева.

Тахтун
Тахтун

Гроздето е твърде кисело!

Чак нагарча! :)))
Чак нагарча! :)))

Караш три часа, зареждаш два часа… Направо мечта, к’во да си говорим!

Радо
Радо

Гроздето не е кисело а направо втасало и така се е наквасил тоя над мен , че ги съчинява като препил. Малко официална статистика: „Tesla Supercharging stations charge with up to 145 kW of power distributed between two adjacent cars, with a maximum of 120 kW per car. That is up to 16 times as fast as public charging stations; they take about 20 minutes to charge to 50%, 40 minutes to charge to 80%, and 75 minutes to 100%.“ „According to Tesla officials, the Model 3 Long range version delivers an EPA-rated all-electric range of 310 miles (499 km).“… Виж още »

ха-ха
ха-ха

Радо, ти ако можеш да си позволиш да дадеш 68 бона за кола, далеч няма да я караш само в БГ, бъди сигурен… А ако колата ти трябва, за да се прибереш по празниците от столицата в родния Дуранкулак и да напълниш багажника с буркани, ще ти се наложи да пестиш около четвърт век, за да си купиш тесла 😉

Жоро
Жоро

Сутрин 15 мин. до работа , вечер 30 мин. до вкъщи , събота и неделя до мола магазина и ресторанта.Абе една седмица караш и 2 часа в неделя вечерта зареждаш.Направо мечта.

Сдд
Сдд

500 км не ама 440 се карат без проблем за 3 часа само ,че тези търговси данни не са сметнати да я караш на стъпка тая кола , а като някой дядка и да ти бибиткат постоянно , тогав може и да минеш 500км.
На Драг тия коли свалят по 10-15 %батерия за 400м …..

Радо
Радо

Ти луд ли си какъв си? Кой си кара колата постоянно от светофар до светофар на ДРАГ!!?!?!!?!?! Или пък ходи от София до Варна до дупка колкото може да върви колата?

Сдд
Сдд

До Варна не знам, но до Бургас по магистралата се кара точно на макс. Ако смяташ да се влачиш на чист път с разрешените 140, една Лада ти е напълно достатъчна 🙂

весо
весо

Поредния лумпен на пътя, който се мисли за безсмъртен.

Да България
Да България

На онези с амфетамините, анцузите, шапките, татуриовките, стероидните мускули с БМВ-та, трябва да се отнемат книжките и да преминат превъзпитателно училище.

весо
весо

Колите за Европа, пак ли в гига фабриката ще ги правят ? Ако е така, това как ще повлияе на цената? Колко е пробега на модел 3 през студените месеци?

Dave
Dave

Около 500 км минават Теслите и важното е че всеки ден като станеш е заредена за 500КМ а не като сегашните тараляшници да търсиш бензиностанция постоянно и да се чудиш за тая дали имаш карта че дерат по 5ст отгоре ако нямаш!

весо
весо

Тези 500 км в какъв режим на каране са? Доколкото зная пробег зависи от разхода на колата, а той пък от своя страна от режима на ползване на автомобила. За зареждането – да разбирам че ти имаш или ползваш гараж.?

Пенчо
Пенчо

Чак гараж не, трябва само контакт…

shmaizera
shmaizera

троловете са на пауза…..

Надблюдател
Надблюдател

Много са зле някои хора. Сега ще разберете кои: http://www.nsi.bg/bg/content/3928/национално-ниво да точно така над 1000 лева е средната заплата за България за 2017 сега ще е повече ЗА 2018 заради вдигането на Минималната работна заплата (МРЗ). А за „колите на ток“ (както се изразяват неуките) за тех ако ще да караш с макс ускорение на всеки светофар от София Люлин до Бургас пак ще изхарчат точно толкова колкото и ако караш като обикновен (не казвам нормален но се сещате кои са ненормали шофъори). За ДВГ НЕ Е така защото ДВГ има оптимален режим на икономия и той е около 90кмч… Виж още »