Експериментален препарат блокира проникването на коронавируса в клетките

0
2808

Тестовете на молекулата hrsACE2 върху клетъчни култури и органоиди потвърдиха, че тя наистина не дава възможност на новия коронавирус да прониква в клетките и да се размножава.

Коронавирусът SARS-CoV-2 прониква в клетките свързвайки се с мембранния рецептор ACE2. Според учените, чрез блокирането на тази молекулярна „врата“ е възможно да се предотврати заразяването от тази опасна болест.

Международен екип от специалисти, оглавявана от експерти на университета на Британска Колумбия, откриха перспективно съединение, което въздейства именно върху рецептора ACE2. Уеб изданието Science Daily съобщи, че това е ферментът hrsACE2.

Експериментите с клетъчни култури показаха, че hrsACE2 намалява вирусното натоварване от 1000 до 5000 пъти.

Новата молекула е тествана и на органоиди от кръвоносните съдове и бъбреците, отгледани от човешки стоволови клетки. Въпреки че COVID-19 поразява най-вече белите дробове, новият коронавирус нанася вреда и на редица други органи, като предизвиква сърдечносъдови и редица други заболявания. Използването на hrsACE2 намалява концентрацията на новия коронавирус и в тези органи.

До края на месеца предстоят тестове на hrsACE2 под името APN01 и на хора. Тези тестове ще бъдат проведени от европейската биотехнологична компания Apeiron Biologics.

Едновременно с това американски учени съобщиха за успешни тестове на ваксина от новия коронавирус върху мишки. След инжектирането в техните тела се появяват антитела в достатъчно количество за неутрализацията на вируса.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари