fbpx
12.8 C
София

Експеримент на Microsoft Япония с тридневен уикенд повишил продуктивността с 40%

Най-четени

Оказва се, че може би да не изстискваш работниците като гъби е нещо добро.

Японците имат репутация за това, че нямат добър баланс между работата и личния живот. А и тази репутация не е изненадваща предвид факта, че страната често е на дъното на класациите за удовлетвореност на служителите сред развития свят.

Това е проблем, който е известен от много години. Обикновено решението са събрания след работно време, на които се опитва да се намери начин да намалеят събранията след работно време или се вдигат рамене и се казва „Няма решение.“

Но някои компании най-накрая предприемат стъпки да се справят с проблема. И една от тях вероятно e последната компания, която бихте очаквали: Microsoft Япония.

Миналият август, Microsoft Япония проведе „проект за работна реформа“, наречен „Work-Life Choice Challenge Summer 2019“. В продължение на един месец, компанията въвела тридневен уикенд всяка седмица, освобождавайки всеки петък на 2300 работници. Тази „специална платена отпуска“ не е била за сметка на други отпуски.

И резултатите били доста впечатляващи!

На първо място – спестяванията. Служителите си взели 25.4 процента по-малко отпуски през месеца, отпечатали 58.7 процента по-малко страници и използвали 23.1 процента по-малко електричество в офиса (тъй като уредите са работили един ден по-малко). Всичко това спестило на компанията значителна сума пари.

А сега идва ред на увеличенията. Продуктивността се увеличила с изумителните 39.9 процента. Това означава, че служителите са успявали да свършат повече работа, въпреки че са работили по-малко време.

Голяма част от това увеличение в продуктивността се дължи на промяната на събранията. Тъй като имали само 4 дни да свършат всичко за седмицата, много от събранията били отказани, съкратени или превърнати във виртуални.

И въпреки че може да е очевидно, важно е да се отбележи, че след експеримента 92.1 процента от служителите казали, че им е харесала четиридневната работна седмица. Заради успеха ѝ тази година, Microsoft планира да я въведе отново следващото лято или по някое допълнително време.

Ето и някои от реакциите на японските граждани в Интернет:

Дано шефът ми прочете това!”

Оказва се, че е естествено, че в сряда искам седмицата да свършва.“

За съжаление, ние японците ценим игнорирането на ефикасността и губенето на време на работа пред това да бъдем продуктивни.“

Нека не забравяме, че хората, които работят в Microsoft са първокласни служители. Те сигурно биха се справили с работата и за три дена.”

Много бих се радвал, ако това навлезе повече, но имам чувството, че за компаниите, които работят през цялата седмица ще е доста по-трудно. На тях ще им се налага да наемат повече работници, за да запълнят смените.“

Microsoft е по-различна от другите компании, така че се съмнявам, че това ще сработи на друго място.“

Въпреки че някои от коментиралите имат право, че тази политика няма да сработи за всяка професия, едно нещо е ясно: хората са способни да свършат ограничено количество работа за една седмица. От една точка нататък, независимо от професията, работата вече не е работа, а просто убиване на време.

А и като вземем предвид това, че японската култура на претоварване може да се види по улиците на градовете, експериментирането с нещо такова е много по-добър вариант от запазването на статуквото.

Според вас четиридневната работна седмица има ли почва у нас?


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини