Експертите на EPIC представиха „12-те закона на роботиката“

7
1080

Група защитници на правата на човека от американската неправителствена организация Electronic Privacy Information Center (EPIC) представи набор от правила, които би трябвало да защитят човечеството от бъдещ неконтролиран изкуствен интелект.

Експертите далеч не се задоволиха трите закона на роботиката на Азимов. Списъкът с „12-те закона на роботиката“ бе публикуван на 23 октомври тази година и е доста сложен и дълъг.

Авторите отбелязват, че изкуственият интелект вече оказва все по-голямо влияние на хората – от отпускането на кредит до получаване на работа или присъда. Ето защо, в тази сфера е важно са очертаят основните принципи, които да защитят правата на човека и които няма да допуснат неетични и дискриминационни решения от страна на роботизираните системи.

12-те принципа за етично използване на изкуствения интелект

 1. Право на прозрачност. Всички хора имат правото да знаят факторите, логиката и технологиите, които използва машината, за да вземе решение, което ги засяга
 2. Правото на човешко решение. Само хората, а не алгоритмите могат да вземат окончателното решение
 3. Задължителна идентификация. Организацията, отговорна за ИИ, трябва да е известна на обществото
 4. Справедливост. Институциите трябва да гарантират, че ИИ системите не са пристрастни и не присвояват на хората точки за социален рейтинг (както прави Китай)
 5. Отговорност и оценка. ИИ може да се използва само след предварителни тестове и подробни описания на нейните преимущества, цели и задачи. Разработчиците носят пълната отговорност за решенията, взети от ИИ
 6. Решенията, взети от ИИ трябва да бъдат точни, надеждни и обосновани
 7. Качество на данните. Компаниите задължително трябва да указват източника на данни, използвани за обучаването на ИИ. Тези данни трябва да са качествени и релевантни.
 8. Безопасност. Институциите трябва да оценят рисковете от внедряването на ИИ
 9. Киберсигурност. Разработчиците трябва да осигурят надеждна защита от несанкциониран достъп
 10. ИИ няма право да профилира хората без тяхното съгласие
 11. Преди внедряването на ИИ, независима публична страна трябва да оцени рисковете и да провери механизмите за контрол и безопасност
 12. Задължителна възможност за прекратяване работата на ИИ. Ако човешкият контрол е невъзможен, създателят на съответния ИИ трябва да е осигурил начин за неговото спиране

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
1 Отговори на коментарите
6 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Бай дейтрейдър
Бай дейтрейдър

Кой ги набеди тия за експерти?;(

AxOx
AxOx

Ега ти смешката … само първия закон го хвани и не продължавай – Как може да знаеш логиката?!!?! да не би да е с отворен код… а чакай бе то изкуствен интелект значи, че се развива ..ама то ако се развива кой знае какво е вътре?!
А какво значи ЧОВЕК/ ХОРА?!
Щото ако скоро има изкуствен интелект, ще бъде интересно какво е човек, киборг, интелигентна машина… така ще се размият, че мамата си джаса.

Oceanic815
Oceanic815

То много хубаво, но тези 12-те ми звучат не като закони, а като препоръки които разработчиците/производителите с лекота ще игнорират. Никакъв шанс да станат закони. 😐

_nib_
_nib_

Тоа фтория така наречен закон дали ще важи за тези ИИ в автомобилите,които ще решават кой требе да гушне букето.

Калин
Калин

Окончателното решение при автомобилите би било под формата на закон, който задължава производителите на ИИ да следват определените от закона критерии при обучението, които да гарантират… че в такава ситуация ИИ ще блъсне „правилните“ хора.
Законът разбира се е приет от хора, това е „окончателното решение“.

Ки. Боргов
Ки. Боргов

Всъщност , реално погледнато този който ПЛАЩА за робота, той ще определя как да бъде програмиран . А поне за начало собственици на роботи с ИИ ще бъдат единствено военните,големите корпорации и много богати хора . Роботът ще бъде изключително скъпа играчка за много, много дълго време, нещо като поръчково Ламборджини . Има го отдавна, но повечето само могат да го гледат от разстояние . А фантазията, че след като ИИ технологиите станат факт всеки , дори и клошарите ще си има по един робот да им мъкнат „богатствата“ намерени по контейнерите за сега остават възможни само във фантастичните филми… Виж още »

Калин
Калин

Трябва да се съглася с коментарите.
Само първото като го прочетеш и спираш.
Факторите и логиката ако ги знаеш, няма да имаш нужда от ИИ. Ще пишеш директно алгоритъма.
Може да проследиш развитието на „новороден“ ИИ до обучен ИИ и как е взел дадено решение, но времето за това ще убие всяко предимство на технологията.
ИИ е полезна технология, защото може да е по-бърза и по-ефективна от човек. Всяка регулация, която ограничава бързината и/или ефективността обесзмисля ИИ.