Експертите повишиха прогнозата си относно продажбите на 5G-смартфоните

0
42

Анализаторите от CCS Insight повишиха прогнозите си относно доставките на мобилни телефони, с поддръжка на клетъчни комуникации от пето поколение 5G. Експертите смятат, че в магазините тези устройства ще се появят през 2019 година, а до 2021-ва, продажбите на 5G-смартфони ще достигнат 300 милиона броя. В предишното проучване на компанията, беше назована по-скромна цифра – в рамките на 100 милиона устройства.

Според експертите, след около пет години, комуникаторите, способни да работят в 5G мрежите, ще заемат 15% от общия обем на доставките на смартфони. Предполага се, че преминаването към новата технология ще стане по-бързо, отколкото при 4G. В най-големият пазар на 5G-апарати бързо ще се превърне Китай, благодарение на усилията на местните производители, работещи с подкрепата на правителството на страната.

Що се отнася до мобилните телефони с 4G LTE технологията, то до 2020 г. те ще заемат 82% от пазара, прогнозират анализаторите.

Освен това, новите оценки на CCS Insight предвиждат, че световните продажби на мобилни телефони ще достигнат 2 млрд. броя през 2018 г., а през 2021-ва, те ще се увеличат до 2,06 милиарда единици. Делът на смартфоните в посочения обем ще възлиза съответно на 81% и 92%.

Разпространението на смартфоните ще се случва на фона на свиването на „feature phone“ сегмента, към който принадлежат телефоните без смарт-функции. Предполага се, че доставките на конвенционалните „телефони“ ще намалеят с 380 милиона единици през 2018-та до 170 млн. устройства през 2021-ва.

Още една важна тенденция, спомената в проучването – ръстът на пазара в парично изражение. Според прогнозите на експертите, през 2018 година производителите на мобилни телефони ще доставят продукти на обща стойност 375 млрд. долара, а към 2021-ва, цифрата ще достигне 396 милиарда долара. Отчасти за повишаването ще допринесе и продължаващият преход на потребителя от обикновените телефони към смартфоните, но основната причина, според експертите е в популярността на първокласните модели и тенденциите към увеличаване на цените им.

Според анализаторите, флагманските смартфони нарушават законите на пазара на потребителската електроника, на която цените на устройствата с течение на времето обикновено падат. Като илюстрация на тенденцията, експертите са посочили най-новия модел iPhone X с цена от 1000 щатски долара.

Специалистите свързват тенденцията към поскъпване с факта, че смартфоните представляват за потребителите все по-голяма ценност и играят важна роля в ежедневния им живот. Освен това, своя принос дават и производителите, които за поддържане на доходността интегрират в апаратите всички нови и скъпи технологии.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за